Hyresgästföreningen och fastighetsägarna står långt ifrån varandra när det gäller hur mycket hyran ska höjas nästa år. Foto: SVT

Hyresgästföreningens motbud: 2,4 procents högre hyror

Uppdaterad
Publicerad

Nu svarar Hyresgästföreningen på Fastighetsägarna Stockholms krav att hyrorna behöver höjas med 9,5 procent. Motbudet från Hyresgästföreningen ligger på 2,4 procents höjning.

– Vårt bud på 2,4 procent innebär den högsta hyreshöjningen på tio år. Det svider, men vi är beredda att ta vårt ansvar i ett svårt läge, säger Jonas Carlsson, vice ordförande Hyresgästföreningen region Stockholm.

När Fastighetsägarna Stockholm för några veckor sedan lade fram sitt krav menade de att hyrorna egentligen behöver höjas betydligt mer än 9,5 procent för att täcka de ökade kostnaderna för räntor, fjärrvärme och vatten.

Men enligt Hyresgästföreningen finns en överenskommelse som säger att höjningen inte ska utgå från framtida kostnader, istället är det ett genomsnitt av innevarande år samt de två gångna åren som ska vägleda siffrorna.

– Tittar vi på de gemensamma underlagen är det på de här siffrorna man hamnar i Stockholm, säger Hyresgästföreningens Jonas Carlsson.

I klippet hör du Fastighetsägarna Stockholm och Hyresgästföreningens motsatta åsikter om hyreshöjningen. (Från 29 september.)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Fastighetsägarna och Hyresgästföreningens motsatta åsikter om de framtida hyrorna i videon. Foto: SVT/Hyresgästföreningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.