Rättegången om dödsskjutningen av Eric Torell Foto: Anders Molin/ SVT

Rättegången om dödsskjutningen av Eric Torell inledd

Uppdaterad
Publicerad

Förra sommaren sköts 20-årige Eric Torell till döds av polisen. 25 skott avlossades och tre träffade, varav två gick in i ryggen. I dag inleds rättegången mot de tre poliser som åtalades efter händelsen.

– Det är naturligtvis en ofattbar händelse för Erics familj. Men det är också en svart dag för svensk polis. Hur kunde det här hända? säger

vice överåklagare Bengt Åsbäck von Meyburg i rätten.

Natten den 2 augusti 2018 rymde Eric Torell från sin pappas bostad i Vasastan i Stockholm. Med sig tog 20-åringen, som har autism och Downs syndrom, ett leksaksvapen i plast.

Samtidigt larmades polisen om en man som setts med vapen i området. Polisen hade också kännedom om en man i samma kvarter som tidigare hotat att skjuta poliser och som beskrivs som ”extremt farlig” i en ljudupptagning från radiotrafiken den aktuella natten. Det visar sig senare att informationen är felaktig och att mannen de talar om vid tidpunkten satt häktad, något de inte kände till då.

Eric Torell

När polisen senare mötte Eric Torell uppfattade de honom som hotfull och öppnade eld. 25 skott avlossades och tre träffade Eric, som avled av sina skador.

Inte märkt att han vänt sig

Efter händelsen åtalades tre poliser, varav två var delaktiga i skjutningen, och vid 09-tiden på tisdagen inleddes rättegången i Stockholms tingsrätt.

Chefåklagare Martin Tidén menar att det är bevisat att plastvapnet Eric bar på såg verkligt ut. Poliserna befann sig i en inbillad nödvärnssituation och det är därför inte fel att de började skjuta, enligt åtalet.

Efter varje skott ska poliser dock göra en verkanskontroll, det vill säga se efter om det finns lagligt skäl att fortsätta skjuta. Något Martin Tidén menar att de inte gjort.

– Jag kan bevisa att två poliser har skjutit verkanseld eftersom kulorna har träffat ryggen, men ingen av poliserna har sett att Eric vänt ryggen till dem. Det borde poliserna ha sett och slutat skjuta, sa han i samband med åtalet.

Förnekar brott

Tre poliser sköt mot Eric Torell, men bara två, vars kulor gick in i baksidan av kroppen, har åtalats. Det då det inte går att bevisa att den tredje polisen sköt när Eric ska ha vridit på sig.

En av de två poliserna åtalas för tjänstefel, den andra för vållande till annans död, alternativt tjänstefel. När dödsskjutningen ägde rum hade den ena bara tjänstgjort i sju veckor, den andra i åtta månader.

Den tredje som står åtalad är insatschefen, som inte deltog i själva skjutningen. Insatschefen åtalas för tjänstefel, bland annat för att ha brustit i sin roll att leda arbetet enligt de rutiner som finns.

Samtliga av de åtalade poliserna förnekar brott.

Bland annat menar insatschefens företrädare, Thomas Olsson, att hans klient inte ägnade sig åt myndighetsutövning under insatsen. Anton Strand, försvarsadvokat för polisen åtalad för vållande till annans död, vänder sig mot att en skottlossning som bara varade i tre till tio sekunder kan delas upp i en laglig och en olaglig del, och att åklagaren ”godkänt 23 av 25 avlossade kulor” under ett så kort tidsspann.

Nödvärnsfrågan central

En central punkt för tingsrätten att nu ta ställning till är om det går att hävda nödvärn under hela händelseförloppet, eller om man ska gå på åklagarens linje om att rätten att skjuta upphört då Eric vänt sig om och inte längre kunnat utgöra ett hot.

Rättegången är planerad att fortgå i sex dagar. Eric Torells mamma, pappa och syster kräver 30 000 kronor var i skadestånd av Polismyndigheten, som sagt att de kommer betala om poliserna fälls.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eric Torell

Mer i ämnet