Imamen om pandemin: ”Muslimer bör skydda sig och vaccinera sig”. Foto: Mattias Lodding/SVT

Imam uppmanar muslimer att vaccinera sig under ramadan

Uppdaterad
Publicerad

Ramadan är här och många muslimer känner nu en oro över att vaccinera sig under dagtid, för att det skulle bryta fastan. Men det stämmer inte, enligt Khaled Adeeb, imam i Stockholms moské.

– All näring eller medicin som intas oralt bryter fastan, även medicin. Men det gäller inte medicin som intas via medicinsk spruta under huden, i en muskel eller i ett blodkärl, säger han.

Under 30 dagar fastar muslimer från att solen går upp på morgonen till att den går ner på kvällen. Det betyder att de får inte äta eller dricka nånting under fastans timmar. Det fick många att boka tid för vaccinering på kvällarna. Men nu går imamer från Stockholms moské och från fler muslimska länder ut med att vaccinet inte avbryter fastan.

– Vi får många frågor varje dag om vaccinet avbryter fastan, och vi svarar nej, säger imam Khaled Adeeb.

Moskén och vaccin

Nu i april kommer Stockholms moské att öppna sina dörrar för vaccinering. Imamer anser att moskén är en bra plats för folk att kunna komma in och ut utan trängsel då den är är tillräckligt stor.

– Vi blev kontaktade av flera bolag men vi tackade nej, för att vi vill göra det gratis och hjälpa Stockholms stad, säger Khaled Adeeb, i Stockholms moské.

I videon talar Imam Khaled om hur Islam ser på vaccinet som medicin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet