Foto: Lars Lyrefelt/SVT

Många ville följa Eric Torell till sista vilan

Uppdaterad
Publicerad

Många människor samlades till begravningsceremonin i centrala Stockholm för Eric Torell, den 20-årige man med Downs syndrom som sköts ihjäl av polis i början av augusti.

Bänkraderna i Gustaf Vasa kyrka fylldes snabbt med hundratals deltagare, många sorgklädda och med blommor i händerna.

Många deltagare kramade om varandra när de sågs i och utanför kyrkan.

Ceremonin inleddes med klockringning och musik av gitarristen Janne Schaffer, Peter Ljung på piano och Moa Lignell på gitarr och sång. Det som framfördes var ”I den stora sorgens famn” samt ”Jag vill ha en egen måne”, skrivna av Kenneth och Ted Gärdestad.

Torell sköts till döds av poliser som ryckt ut på ett larm om en beväpnad man. Exakt vad som hände är fortfarande under utredning.

Vill hedra Erics minne

Händelsen väckte stor uppmärksamhet och upprördhet. Många har även uttryckt stöd för familjen och har velat hedra Eric Torells minne.

Familjen har sagt att stödet hjälpt dem mycket i sorgen och att begravningsgudstjänsten skulle vara öppen för alla.

En av de två präster som förrättade begravningsgudstjänsten är den nu pensionerade Johan Stiernstedt, som en gång i tiden döpte Eric Torell i Gustaf Vasa kyrka.

Efter gudstjänsten hölls en minnesceremoni för de närmaste.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Eric Torell

Mer i ämnet