Stockholms läns landsting på Kungsholmen i Stockholm. Foto: TT

Landstinget behåller det nya strumpavtalet

Publicerad

På tisdagskvällen fattade hälso- och sjukvårdsnämnden beslut om det så kallade avslutsavtalet som landstinget skrev med Onemed i efterdyningarna av strumpskandalen. Oppositionen vill omförhandla det och eventuellt stämma Onemed – men Alliansen använde sin utslagsröst för att behålla avtalet.

För ett par veckor sedan kom förvaltningsrättens dom: Det var fel av landstinget i Stockholm att låta landstingsdirektören skriva ett avslutsavtal med företaget Onemed. Därför hamnade frågan om avslutsavtalet hos politikerna i landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd som idag fattade beslut om hur man ska gå vidare.

Alliansen försöker inte ens förhandla

Alliansen ville behålla det avslutsavtal som finns medan Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet ville att landstinget kontaktar Onemed för att se om de kan tänka sig att gå ur avtalet som en följd av förvaltningsrättens dom. Om Onemed inte går med på det ville oppositionen undersöka möjligheten att stämma Onemed.

Men oppositionen fick inte sin vilja igenom på tisdagens sammanträde. Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Anna Starbrink (L) använde sin utslagsröst för att behålla avtalet.

– Det är uppenbart att hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L) och Alliansen vill bli av med den här pinsamma strumpskandalen så fort det går. De försöker inte ens förhandla med företaget för att få till ett mer rimligt avtal. Att agera vårdslöst med skattebetalarnas pengar tycks vara Alliansens signum, säger Susanne Nordling (MP).

”Tror vi kommit till vägs ände”

Alliansen menar att avtalet är påskrivet och att det är svårt att komma längre.

– Vi har ett avslutsavtal med Onemed och vi tror att vi har kommit till vägs ände vad gäller möjligheten att omförhandla det. Vi tror inte att vi skulle kunna få till stånd ett nytt avtal som skulle bli billigare eller bättre för vare sig skattebetalare eller patienter än det avtal vi har idag. Det vi nu vill fokusera på är en snabb och bra framtida lösning när det gäller förbrukningshjälmedlen, säger Rasmus Jonlund, presschef för Liberalerna i landstinget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Strumpskandalen

Mer i ämnet