Foto: TT arkivbild

Idag öppnar anmälan till högskoleprovet

Uppdaterad
Publicerad

Idag öppnar anmälan till höstens högskoleprov. Provet har varit omdiskuterat utifrån risk för smitta. Men efter beslut från regeringens nationella samordnare så genomförs det.

Det är endast personer som tidigare inte har ett giltigt resultat som kommer att få skriva provet. För att högskoleprovet ska genomföras smittskyddsäkert kommer platserna vara begränsade till  27 600 i landet. Varav Stockholms Universitet har 8 000 platser.

Högskoleprovet

Högskoleprovet skrivs vanligen två gånger per år, en gång på hösten och en gång på våren.

Högskoleprovet är ett urvalsprov som, med bra resultat, ger en extra chans utöver betygsresultatet att komma in på en populär högskoleutbildning. Det skrivs framför allt av ungdomar som är på väg att lämna gymnasieskolan.

Vanligen anmäler sig omkring 100 000 personer till högskoleprovet varje år, varav 40–45 procent gör det för första gången.

Giltighetstiden för resultat på provet har förlängts från fem till åtta år.

Källa/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.