Konst för 50 miljoner i Norra länken

Uppdaterad
Publicerad

Den 30 november öppnar Norra länken, den 5 km långa tunneln som ska avlasta Stockhomstrafiken. ABC har fått en föhandsvisning av de underjordiska tunnlarna, som visar sig innehålla en hel del konst.

– Tanken med de här konten och gest är att man vid trafikplatserna ska känna igen sig och att det ska vara lite trevligare att färdas i tunneln. Med tanke på den kulturmiljö som finns ovan våra tunnlar så tycker jag att vi måste bidra vi med, säger Tor Thomassen, projektledare för installationer vid Norra länken.

50 miljoner kronor har gått till att smycka Norra länken, och trafikanter kommer att ta sig genom bland annat trafikplatserna vintern, skogen, vattnet och ängen.

Två miljarer billigare än beräknat

Det är nu tio år sedan man började projektera för Norra länken, som ska sträcka sig från Värtahämnen till Frescati, Roslagstull och Essingeleden. Den slutgiltiga kostnaden för arbetet kommer att  bli runt 10,7 miljarder, och det är drygt 2 miljarder mindre än den beräknade kostnaden. Och 30 november öppnas tunnlarna för trafik, nästan ett år tidigare än planerat.

– Vi har gjort en bra planering, och jobben har gott på, vi har duktiga entrerenörer och duktiga konsulter som möjliggjort att vi kan öppna nästan ett år tidigare än planerat, säger Tor Thomassen.

Men en viktig del av länken är ännu inte färdig. Först i mars nästa år öppnar södergående tunnlarna mot Essingeleden och slutligen i april 2016 öppnar tunnlarna norrut från Hagastaden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norra länken

Mer i ämnet