Tjugo minuters restid blev fem

Uppdaterad
Publicerad

Med Norra länken har restiden mellan Lidingö och Norrtull minskat från 20 till fem minuter. Det visar Trafikverkets undersökning.

Nu har Trafikverkets första undersökning kommit om hur Norra länken påverkat trafikflödet.

Undersökningen visar att restiden mellan Lidingö och Norrtull har minskat från 20 minuter till ungefär fem minuter.

– Man har en resa på ungefär tre till fem minuter beroende på var man åker mellan, och det intressanta är att man har ungefär samma restid oavsett vilken tid på dygnet man åker. Det är alltså ungefär samma restid i rusningstrafik som i lågtrafik, säger Birger Höök, projektledare för Norra länken.

Stockholms förändras

Än så länge är det den norra förgreningen som är öppen och när den sista etappen invigs mellan Norrtull och Tomteboda kommer troligen trafiken att lätta även på fler ställen.

Men även om Norra länken minskat restiderna avsevärt för trafikanterna på Lidingö, kan situationen komma att förändras framöver.

– Man kommer aldrig tillbaks till utgångsläget eftersom staden växer och förändras, vilket gör att det kommer mer trafik till Norra länken framöver. Inte minst när Norra Djurgårdsstaden är färdigbyggd, säger Birger Höök, projektledare för Norra länken.

Positiva resenärer

De bilister som använder Norra länken verkar vara övervägande positiva.

– Det är underbart! Valhallavägen slipper all tung trafik som har plågat gatan i många år, säger Börje Darpö som bor på Lidingö.

– Första gången var rena chocken – jag tänkte är vi redan framme, säger Mats Höglund, yrkeschaufför.

– Det är som en tidsmaskin. Man åker ner och på bara några minuter så är man uppe vid Naturhistoriska riksmuseet, säger Ann Lagercrantz, Lidingöbo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norra länken

Mer i ämnet