”Konsten blir referenspunkter”

Uppdaterad
Publicerad

Hör en av konstnärerna berätta om tankarna bakom utsmyckningen i Norra länken.

– Det man vill åt är att man som bilförare får en slags igenkänning när man kör i tunnlarna, att man förstår var man är någonstans, referenspunkter. De är självklara när man kör ovan jord, man har en kyrka, man ser en väderkvarn, man ser Brunnsviken – det är olika saker man hela tiden refererar till. Det är det som är obehagligt med tunnlar, att man inte vet vra man är, säger Pål Svensson, konstnär.

– Man vill skapa dessa referenspunkter i tunnlarna för att skapa säkerhet och att man upplever platserna som spännande.

”Cellskräcksrisk”

ABC: Det är ingen risk att det blir för spännande, att man inte koncentrerar sig tillräckligt på bilkörningen?

– Risken är att det är alldeles för tråkigt att åka i tunnlar, att man blir orolig och det händer ingenting. Tänk på tunnlarna i Alperna, man bara kör och kör i ett rör och det händer ingenting på 20 minuter. Det är ju cellskräcksrisk på det. Om man istället kan skapa sådana här intressanta saker det är ju då det blir kul. Så jag tror det ökar trafiksäkerheten, säger Pål Svensson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norra länken

Mer i ämnet