Norra länkens tunnlar inte bara för bilar

Uppdaterad
Publicerad

Norra länken är inte bara till glädje för bilister som vill kunna färdas snabbare. Tre av Stockholms universitet nyttjar tunnelsystemet för att dra nya it-kablar och därmed kunna kommunicera på ett nytt sätt, rapporterar P4 Stockholm.

I och med att Norra länken kan användas för it-kablar kan nu KTH, Karolinska institutet och Stockholms universitet skicka material mellan sig på ett helt nytt sätt.

Kablarna har dragits genom de tunnlar som tangerar KTH, Stockholms universitet och Karolinska institutets lokaler.Det hela är ett samarbete med Trafikverket, det rapporterar P4 Stockholm.

– Det var mycket sprängningar och borrande som var störande, vilket gav upphov till idén. Utan Norra länken hade det inte varit möjligt för universiteten att dra kablarna, säger Anders Hillbo vid KTH, till P4 Stockholm.

Det nya datanätverket gör att det går att få snabbare beräkningar av mycket stora datamängder, det rapporterar P4 Stockholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norra länken

Mer i ämnet