Mannen Uppdrag granskning möter har träffat flera tjejer via sugardejting. – När vi hade sex fick hon det dubbla, berättar han. Foto: SVT

Inget åtal mot sugar dejting-sajter

Uppdaterad
Publicerad

Avslöjandena om sexhandel på sajter som marknadsför så kallad sugar dejting fick S-kvinnorna att polisanmäla sajterna för koppleri. Men nu lägger åklagare Thomas Ahlstrand ned polisutredningen.

Det var i höstas som reklambilar började dyka upp utanför universitetet i Stockholm – där en nätsajt lockade unga kvinnor med lyx och extra inkomster mot umgänge med äldre män.

I januari kunde SVT Uppdrag granskning och SVT Nyheter Stockholm avslöja hur massvis av män på sajten erbjuder tjejer engångssummor för sexuella tjänster. I en intervju med Rikki Tholstrup Jörgensen, vd för det företag som står bakom sajten Sugar daters, avvisades att sajten skulle ägna sig åt koppleri. Men Tholstrup Jörgensen var också tydlig med att syftet är att män ska betala under dejterna som går ut på umgänge – och sex. Reportagen blev mycket uppmärksammade.

Besvikelse hos S-kvinnorna

– Vi har sett era inslag och vi vet att polisen gått ut och varnat för dessa sajter, säger Carina Ohlsson, ordförande för S-kvinnor.

S-kvinnorna polisanmälde redan när reklambilarna först började dyka upp vid universitet och högskolor. Och man är inte glad över beskedet som nu kommer om att polisutredningen läggs ned.

– Vi är besvikna. Alla ser ju vad det handlar om. Det handlar inte om att gå ut och fika ihop. Detta kan ju till och med handla om övergrepp av minderåriga som lockas in på sajten.

Åklagaren: ”En gråzoon för prostitution”

Thomas Ahlstrand, åklagare. Foto: TT

Åklagare Thomas Ahlstrand säger att det hade krävts ”tydligare sexköp och att sajterna vore mer designade för sexköp” för att ett åtal skulle kunna väckas. Han betecknar sajterna som en gråzon för prostitution.

Men har man utrett de enskilda fallen – där det finns domar om sexköp – eller har man tittat generellt?

– Vi har tittat rent generellt.

Men det finns ju ändå domar?

– Det är en uppgift som jag inte har.

Ska ta upp frågan med justitieministern

S-kvinnornas ordförande Carina Ohlsson säger att man kommer att gå vidare med frågan politiskt.

– Vi tycker att detta borde inrymmas i lagstiftningen men annars kanske lagstiftningen ska ses över. Jag kommer att ta upp detta med justitieministern och har börjat ta kontakt med justitiedepartementet redan idag.

Båda de polisanmälda sajterna säger att man inte tillåter sexköp eller prostitution.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.