Foto: TT/Privat

Polisen inleder förundersökning mot dejtingsida

Uppdaterad
Publicerad

Chalmers polisanmälde dejtingsajten Rich meet beautifuls reklam. Nu inleder internationella åklagarkammaren en förundersökning – om sexhandel.

Det var tidningen Metro som först avslöjade hur dejtingsajten också användes som förmedling av sexuella tjänster. Men det hela började med en uppmärksammad reklamkampanj.

För några veckor sedan stod dejtingsajtens stora reklamvagn parkerad utanför Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Med en bild på en lättklädd kvinna och budskapet ”0 kronor i studielån? Dejta en sugar daddy” upprörde dejtingsajtens kampanj flera studenter.

Kritik mot dejtingsajt

LÄS MER: Chalmers studentkår polisanmäler ”sexistisk” dejtingsajt

Studentkåren anmälde kampanjen både till reklamombudsmannen och polisen, och även socialdemokratiska kvinnoförbundet vände sig till polisen med en anmälan.

Och nu meddelar alltså internationella åklagarkammaren att man inlett en förundersökning, skriver Metro.

– Vi har tagit beslut om att titta på det här eftersom vi tycker att det verkar som att det handlar om koppleri, säger förundersökningsledaren Thomas Ahlstrand till tidningen. – Men för närvarande är ingen misstänkt och jag kan inte svara på hur vi kommer att gå vidare i nuläget, säger Thomas Ahlstrand till SVT Nyheter Väst.

LÄS MER: Vd:n svarar på kritiken mot kontroversiella dejtingsajten: ”Inget olagligt”

VD:n för dejtingsajten, Sigurd Vedal, har tidigare sagt till SVT Nyheter Väst att han inte tycker att sajten kan jämställas med koppleri.

– För det första så är prostitution och koppleri inte något som har med sugar daddy- eller sugar baby-dejting att göra. Här snackar vi om en relation med de vanliga dejtingparametrarna, plus att vi i våra användarvillkor tydligt specificerat att det (köp av sexuella tjänster, reds. anm.) inte är tillåtet. Vi har också en påminnelse om detta i inloggningsfönstret och dessutom har vi ett administrativt team som arbetar specifikt med detta på våra dejtingsidor. Och så uppmuntrar vi folk att rapportera om de upptäcker något och då agerar vi hårt mot det.

Fakta: Kopplerilagen

Lagstiftningen kring koppleri beskrivs i tre stycken i brottsbalkens sjätte kapitel, under paragraf tolv:

”Den som främjar eller på ett otillbörligt sätt ekonomiskt utnyttjar att en person har tillfälliga sexuella förbindelser mot ersättning, döms för koppleri till fängelse i högst fyra år.”

”Om en person som med nyttjanderätt har upplåtit en lägenhet får veta att lägenheten helt eller till väsentlig del används för tillfälliga sexuella förbindelser mot ersättning och inte gör vad som skäligen kan begäras för att få upplåtelsen att upphöra, skall han eller hon, om verksamheten fortsätter eller återupptas i lägenheten, anses ha främjat verksamheten och dömas till ansvar enligt första stycket.”

”Är brott som avses i första eller andra stycket att anse som grovt, döms för grovt koppleri till fängelse i lägst två och högst åtta år. Vid bedömande av om brottet är grovt skall särskilt beaktas om brottet avsett en verksamhet som bedrivits i större omfattning, medfört betydande vinning eller inneburit ett hänsynslöst utnyttjande av annan.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot dejtingsajt

Mer i ämnet