default_caption

Gäng slåss om knarkmarknaden

Publicerad

Ännu har ingen misstänkt gripits efter skottlossningen då fyra unga män skadades i Tensta, varav en allvarligt. Stockholms västra förorter har varit hårt drabbade av skottlossningar under året och söndagens händelse kan handla om rivaliserande gäng som slåss om knarkmarknaden.

– Ingen har gripits för händelsen, men vi har ganska stora förhoppningar att klara det här, säger länskriminalens presstalesman Lars Byström till ABC.

Lars Byström säger att uppgifter finns om att det skulle ha varit två skyttar som efteråt försvann på moped i sydlig riktning mot Spånga idrottsplats.

Ingen kan identifiera

Polisen har inlett en förundersökning om försök till mord. Det fanns vittnen till händelsen, men ingen som kan peka ut de maskerade skyttarna.

Polisens teori är att skottlossningen är en del i en uppgörelse mellan olika gäng som säljer knark om hur man mutar in områdena mellan sig.

75 skjutningar under 2013

Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå) har 75 skjutningar anmälts under de nio första månaderna 2013. Det är en ökning med 50 procent jämfört med samma period förra året.

Totalt har antalet skjutningar minskat i Sverige den senaste tiden. Men skjutningar mellan kriminella gäng har ökat.

Kritiskt för en av männen

Tillståndet för en av männen är kritiskt medan de övriga har lindrigare skottskador. De var dock alla kvar på Karolinska universitetssjukhuset på måndagsmorgonen.

Enligt polisen är två av de skjutna födda 1990, en 1991 och en 1996.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skottlossning i Tensta

Mer i ämnet