Firande som på bilden kommer inte att kunna genomföras i Stockholm 2020. Foto: Fredrik Persson/TT

Studentfiranden i Stockholm ställs in

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms kommuner har gemensamt beslutat att årets studenter kommer inte få ha ett gemensamt utspring. Firandet kommer att få ske klassvis.

Omkring 5500 studenter i Stockholm har sett fram emot studentfirandet i år och det är något som hotats sedan den pågående coronakrisen. Stockholms kommuner har under förmiddagen beslutat att årets studentfiranden ställs in för samtliga kommunala gymnasieskolor i Stockholms län.

Att ta studenten är en viktig milstolpe i ungdomars liv och jag förstår verkligen att många är besvikna över att årets studentfirande inte blir som man tänkt sig. I Stockholm kommer gymnasiet istället ha klassavslutningar med betygsutdelning, säger skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L).

Vänner och släkt kan ej samlas

Beslutet togs med anledning av Folkhälsomyndighetens förbud om att folksamlingar över 50 personer inte är tillåtna, det kan betyda att vänner och släkt inte kan närvara under firandet.

– Om Folkhälsomyndighetens begränsningar gällande folksamlingar kvarstår i studenttider blir tyvärr konsekvensen att släkt och vänner inte kan samlas på skolgårdarna, säger skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.