• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kumla kommun, i Örebro län. Det kommunala dricksvattnet är påvisat förorenat av bakterier. Kommunledningen uppmanar alla att koka vattnet före förtäring. Läs mer här

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kommunstyrelsens ordförande i Norrtälje, Bino Drummond (M) vill inte ha ett tiggeriförbud. Foto: SVT

Inget stöd för tiggeriförbud i Norrtälje

Publicerad

Efter att Lidingö, Täby och Danderyd valt att införa någon form av tiggeriförbud vill nu Sverigedemokraterna se ett stopp för tiggeri även i Norrtälje. Men tillfrågade företag ser inget behov av ett tiggeriförbud och förslaget saknar stöd från övriga partier.
– Jag vill inte se något förbud. Det vore olämpligt och vi ser inte att det finns något behov av det i Norrtälje, säger kommunstyrelsens ordförande Bino Drummond (M).

Sverigedemokraterna i Norrtälje har lagt en motion till kommunfullmäktige om ett tiggeriförbud.

– Om det är en enda person som tvingas av kriminella ligor att tigga mot sin vilja så är det en för mycket. Det hör inte hemma i vår kommun, säger Andrea Kronvall, oppositionsråd för Sverigedemokraterna i Norrtälje.

Möte med handlarna

För att kunna ta ställning till Sverigedemokraternas förslag bjöd de styrande allianspartierna in affärsinnehavarna i Norrtälje till ett möte för att få deras syn på ett tiggeriförbud.

– Det är bra att vi diskuterar frågan. Vi har gjort en enkätundersökning och det är ingen handlare som har skrikit rakt ut att det här är ett stort problem. Ett förbud är väl ingen lösning. Risken är att vi bara flyttar problemet någon annanstans, säger Boel Norman Högberg som är ordförande för Norrtälje handelsstad.

Kommunstyrelsens ordförande i Norrtälje Bino Drummond (M) var nöjd med mötet.

– Frågan är aktuell nu när Sverigedemokraterna har lagt den här motionen och det var jättebra att få handlarnas syn på saken. Nu ska vi gå vidare och ha möte med polisen för att höra deras syn, säger han.

Fem-sex individer som tigger

Enligt Norrtälje kommun rör det sig om ca fem-sex personer som tigger i Norrtälje stad och ett fåtal på övriga orter i kommunen. Enligt polisen orsakar tiggeriet inga ordningsproblem.

Bino Drummond (M) säger att han tror att sannolikheten för att Sverigedemokraternas motion röstas igenom i kommunfullmäktige är obefintlig.

– Jag vill inte se något förbud. Jag ser hellre en tillståndsprocess där vi kan hjälpa människor som befinner sig i en utsatt situation med stöd och hjälp och samtidigt se vilka som befinner sig i Sverige, Säger Bino Drummond (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer