Ioana från Rumänien får bistånd till vård

Uppdaterad
Publicerad

Ioana Ghita var dödsdömd. Idag har hon fått sin operation och nu får hon bidrag från svensk biståndsorganisation till eftervårdsbehandling.

Rumänska trebarnsmamman Ioana Ghita hade rest till Stockholm för att tigga ihop pengar till sjukvård och barnens skolgång. ABC mötte henne förra vintern, i det kåkstads-liknande lägret i Högdalen. Men i Sverige fick Ioana besked från läkare på svenskt sjukhus att hennes sjukdom hepatit C, lett till skrumplever. Utan en lever-transplantation var hon dödsdömd.

Fick sin transplantation

Hon fick rådet att resa hen till Rumänien och tillbringa sin sita tid tillsammans med sina barn.

– Jag vill leva för mina barns skull. Därför försöker jag att inte tänka på döden. Min mamma dog när jag var liten och jag vill inte att mina barn ska behöva växa upp utan sin mamma, sade hon då.

ABC följde med henne på resan och kunde i flera reportage skildra det svåra livet för fattiga romer i Europa. Bland annat genom ett reportage om korruption inom den rumänska sjukvården. Fattiga människor dör av fullt behandlingsbara sjukdomar, då sjukförsäkringen i Rumänien är kopplad till anställning, och en generell uppfattning är att mutor krävs för att man ska kunna få någon vård alls.

Men efter reportaget fick Ioana beskedet att hon placerats i kö för en transplantation. Mängder av brev strömmade in till SVT:s redaktion från människor som berörts av hennes öde.

Den 4 november förra året, opererades Ioana Ghita med framgång och hon har idag en ny lever.

Bidrag från svenska Hjärta till hjärta

Nu har den svensk-rumänska biståndsorganisationen Hjärta till hjärta beslutat att Ioana Ghita ska få ett månatligt bidrag på 2000 kronor under ett års tid. Utan en bra eftervård, som inkluderar många mediciner, riskerar hon annars dö av komplikationer relaterade till transplantationen.

– Pengarna betyder mycket för mig eftersom det hjälper mig med dietmaten, behandlingen och de regelbundna besöken och kontrollerna på sjukhuset. Min mans pengar räcker inte, hans lön är på 740 lei i månaden, (cirka 1.500 kronor) och de pengarna försöker vi få att räcka till barnens skolgång och mat.

Idag mår Ioana Ghita förhållandevis bra.

– Om det inte funnits så många godhjärtade människor i Sverige, hade jag kanske varit död idag. Det känns som om jag fötts på nytt när jag fick en ny lever.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-migranter i Stockholm

Mer i ämnet