Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd Stockholms läns landsting. Foto: TT arkiv

Irene Svenonius (M) jävig – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

En rapport som landstinget låtit göra visar att finanslandstingsrådet Iréne Svenonius (M) har varit jävig i samband med en granskning av konsultinköp på Nya Karolinska. Här är vad som lett fram till rapporten.

December 2017: Dagens Nyheter gör ett antal avslöjande rörande Karolinska, bland annat gällande jävsmisstankar.

2 februari: Ett extrainsatt möte i landstingsstyrelsens ägarutskott där de diskuterade det krav på en extern granskning av personkopplingar och konsultfakturor inom Karolinskas ledning.

Nya Karolinska sjukhuset

11 februari: Svenonius meddelar att hon tar ett steg tillbaka när det gäller att beslut om granskning kring NKS. Läs mer här.

16 februari: Regeringen beslutar att man ska granska Nya Karolinska.

19 februari: Jan Svenonius avgår som upphandlingschef för Karolinska, med anledning av rapporteringarna om den misstänkta jävsituationen. Läs mer här.

20 februari: Socialdemokraterna vill införa ett etiskt regelverk efter jävmisstankarna. Läs mer här.

Moderaternas reaktion på förslagen.

2 mars: den externa granskning som landstinget låtit göra visar att Irene Svenonius har varit jävig. I den rapport som publicerats står det bland annat:

”Vi är av uppfattningen att omständigheterna i detta fall, där det varit fråga om ett val mellan granskning av nyckelpersoners handlande och att avstå från en sådan granskning, varit sådana att det förelegat en risk för att ägarutskottets beslut den 2 februari 2018 utåt sett kunnat framstå som påverkat av att Irene Svenonius man varit en nyckelperson inom ramen för Karolinska Universitetssjukhusets upphandlingar. Vi anser därför att Irene Svenonius varit jävig att delta i handläggningen vid ägarutskottets möte den 2 februari 2018.”

Läs mer här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya Karolinska sjukhuset

Mer i ämnet