Foto: Anna Molander/ Anders Wilkund / TT

Iréne Svenonius: ”Jag kan absolut sitta kvar”

Uppdaterad
Publicerad

Iréne Svenonius (M), finanslandstingsråd, var jävig i beslutet om en granskning av konsultköp. Trots det menar hon att det inte är några problem med att sitta kvar.

– Jag kan absolut sitta kvar, jag har gjort fel vid ett beslutstillfälle och i en punkt på dagordningen, säger Iréne Svenonius (M).

Det är en extern granskning som gjorts på initiativ av landstingsdirektören i Stockholm som visar att finanslandstingsrådet Iréne Svenonius (M) var jävig i frågan om en extern granskning av Nya Karolinska.

– Jag hade fått goda råd före mötet att det inte skulle föreligga något jäv och det stämde säkert då. Men mötet ändrade karaktär när Socialdemokraterna la ett yrkande, som är det som Zettervalls bedömer utgör jävgrunden, jag förstod inte det då, säger Iréne Svenonius (M), finanslandstingsråd.

Nya Karolinska sjukhuset

Maken var upphandlingschef

Granskningen visar att Iréne Svenonius (M) var jävig vid ett enskilt beslut vid ett möte i februari. Beslutet handlade om att det skulle genomföras en extern granskning av konsultköpen som sjukhuset gjort mellan 2011 och 2017.

Att Svenonius deltog ifrågasattes eftersom hennes man arbetade som upphandlingschef på sjukhuset.

– Jag vill rikta blicken framåt för att inte hamna i den här situationen igen. Vi behöver ha en bättre ordning i landstinget och att alla beslutsförslag ska finnas i god tid före möten så att både majoriteten och oppositionen hinner läsa varandras beslutsförslag, säger Irene Svenonius (M).

Du är den högsta landstingspolitikern. Kan du sitta kvar?

– Jag kan absolut sitta kvar. Jag har gjort fel vid ett beslutstillfälle och i en punkt på dagordningen. Det beslutet har dessutom återbeslutats av landstingsstyrelsen i februari så formfelet är åtgärdat, säger hon.

Oppositionen kritisk

Men oppositionslandstingsrådet Dag Larsson (S) är kritisk och menar att om det hade hänt i socialdemokraterna så hade den personen  inte kunna sitta kvar. Och Vänsterpartiets Håkan Jörnehed reser också frågan om Moderaternas hela hantering av jävsfrågan.

– Den här granskningen, som gjordes efter krav från oppositionen, bekräftar ju egentligen bara det alla redan visste – att det solklart var fråga om jäv. Det hela visar på mycket dåligt omdöme från Moderaternas sida.

– Socialdemokraterna vill ju att jag ska avgå av många skäl, det är ett valår. Däremot tar jag inte lätt på att jag suttit med på ett beslutstillfälle i ägarutskottet där jag borde ha anmält jäv. Jag  tycker att det är oerhört allvarligt men det är inte en grund för att avgå, säger Irene Svenonius (M).

Är dina partikollegor av en annan uppfattning?

– Jag uppfattar inte att mina kollegor är av en annan uppfattning. I dag har jag haft ett möte med gruppstyrelsen, de har fullt förtroende för mig att styra landstinget. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya Karolinska sjukhuset

Mer i ämnet