Efter snö- och halkproblemen – Arlanda drabbas av IT-haveri

Publicerad

Ett IT-problem hos Swedavia har gjort att flera flyg till Arlanda är försenade eller inställda under fredagen. Problemet ska vara löst, men kommer att orsaka följdförseningar under dagen.

Efter stora problem tidigare i veckan orsakade av snö och halka drabbades Arlanda av nya förseningar, den här gången på grund av ett IT-problem under fredagsmorgonen.

– Det gjorde att vi satte en begränsning för hur många plan som fick landa, säger Ulrika Fager vid Swedavias pressavdelning.

Bara ankommande flyg

IT-felet påverkade aldrig avgående plan, utan bara ankommande.

– IT-felet gjorde att vi var tvungna att jobba manuellt, och det tar längre tid. Därför fick vi begränsa antalet flyg som fick komma till Arlanda, säger Ulrika Fager.

Vad hände med de planen som inte fick landa på Arlanda, cirklade de i luften och väntade?

– De som redan var på väg till Arlanda fick landa, men de som inte lyft fick vänta på flygplatsen de startade från. De blev försenade helt enkelt.

Problemen löstes under förmiddagen, men morgonens förseningar får följdkonsekvenser under dagen. Förseningarna låg på förmiddagen på upp till en timme.

Swedavia: ”Problemet är löst men förseningar kan tillkomma”

Vid eftermiddagen råder det fortfarande förseningar på Arlanda flygplats. SVT Nyheter har även fått kontakt med passagerare som berättar att de har fått förseningar på 12 timmar. Enligt Swedavia är IT-problemet löst men de tidigare förseningarna kan i vissa fall ha fått med sig en dominoeffekt som orsakar fler förseningar.

– Som vi ser det nu är allting tillbaka i ordinarie drift men det kan finnas enstaka flygningar som kan ha blivit påverkade mer omfattande. Sedan kan jag inte svara på om en specifik försening beror på just IT-problemet, det får man kolla med flygbolaget, säger Ulrika Fager.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer