Barnmorskan Emma Jonsson är orolig över hur förlossningsvården ska klara sitt uppdrag i sommar. Foto: TT och SVT

Barnmorskan Emma orolig över förlossningsvården i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Det kommer att bli en jobbig sommar för dem som arbetar inom vården i Stockholm – inte minst inom akut- respektive förlossningsvården. Det tror facket Vårdförbundet.

– Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte är orolig, säger Emma Jonsson, barnmorska och styrelseledamot i Vårdförbundets Stockholmsavdelning.

Varje sommar återkommer frågan. Hur kommer vården klara av bemanningen?

– Det ser jättetufft ut. Det saknas jättemånga barnmorskor i förlossningsvården även i sommar, säger barnmorskan Emma Jonsson, som också jobbar fackligt på Vårdförbundet.

För två veckor sedan var det 1 700 pass inom förlossnings- och bb-vården i Region Stockholm som inte var besatta med personal inför sommarmånaderna, berättar hon. Och det är svårt att hitta extrapersonal för dem som ska ha semester, inte bara inom förlossningsvården. Ofta blir det övertid eller att personalen får skjuta på semestern.

– De här är pass som ska bemannas av ordinarie personal, som redan arbetar sina ordinarie timmar, så personalen får vrida och vända på sig för att lösa det, säger Emma Jonsson.

Chefläkaren: ”Kommer få en tuff sommar”

Arbetsgivaren tror också att sommaren kan bli kämpig för personalen som jobbar inom vården i Region Stockholm.

Johan Bratt, chefläkare på Region Stockholm. Foto: Anna Molander

– Vi kommer att få en tuff sommar. Somrarna är ju tuffa i regionen, säger Johan Bratt, chefläkare på Region Stockholm.

Han skulle gärna sett att fler vårdplatser var öppna i sommar.

– Vi har inte så många vårdplatser öppna som vi skulle behöva för att få en lugnare situation i sommarvården. Inom akutsjukvården har vi ungefär samma antal vårdplatser som förra sommaren, men vi har lite fler inom geriatriken, säger Johan Bratt.

Att akutsjukhusen inte kan ha fler vårdplatser öppna beror på att det är svårt att få tag på sjuksköterskor.

– Det är hela tiden bemanningsproblem och vårdplatsbrist. Och det beror på att våra villkor inom sjukvården är så usla att sjuksköterskorna väljer andra arbetsgivare, säger Mira Nyberg, specialistsjuksköterska och facklig på Vårdförbundet.

Oroliga att någonting ska hända

När det gäller situationen inom förlossningsvården är chefläkaren Johan Bratt inte lika orolig som Vårdförbundet.

– Utifrån den genomgång jag har fått från förlossningsenheterna så bedömer vi att man kommer upp i den kapaciteten att vi ska klara av det här på ett bra sätt i sommar, även om det kommer att bli tufft i perioder, säger Johan Bratt.

Barnmorskan Emma Jonsson är mer bekymrad.

– Vi barnmorskor är oroliga att någonting kommer att hända. Vi kommer alltid att jobba för att det ska bli så bra som möjligt för dem som föder barn, men jag skulle ljuga om jag sa att jag inte är orolig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.