85-åriga Eva Söderströms halsfluss utvecklades till blodförgiftning. Nu vårdas hon på GAVA på Karolinska universitetssjukhus i Huddinge. Foto: Jimmy Kirvesmäki/SVT

Fler multisjuka ska slippa köa för vård – Eva: ”Jag slapp lång väntan på akuten”

Uppdaterad
Publicerad

Multisjuka äldre riskerar komplikationer vid lång väntan på akuten. Därför utökar Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge nu snabbspåret med tio nya vårdplatser för patientgruppen. Förhoppningen är samtidigt att det ska korta köerna för övriga akutpatienter.

GAVA är den särskilda akutvårdsavdelningen på Karolinska i Huddinge för äldre multisjuka. Avdelningen har funnits i två år och här jobbar specialister från akuten, geriatriken och infektion tillsammans runt patienten.

I mars utökas antalet vårdplatser från 14 till 24 vårdplatser.

– Genom snabbspåret kan vi undvika komplikationer som multisjuka patienter lätt kan få i samband med lång väntan, till exempel att de får trycksår eller drabbas av uttorkning, säger Hossein Abednazari som är överläkare i geriatrik på GAVA-avdelningen på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

När de multisjuka patienterna, från och med mitten av mars, kan få snabbare vård på GAVA räknar sjukhuset även med att köerna på akuten kortas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.