Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eva Ullberg (S), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla, säger att regerings stöd absolut inte är tillräckligt. Foto: Ellen Pan, SVT

Järfälla går emot regeringen – barnfamiljer med ekonomiskt bistånd får utökat bidrag

Uppdaterad
Publicerad

I torsdags meddelade regeringen att det tillfälliga tillägget för barnfamiljer med bostadsbidrag höjs och förlängs. Nu går Järfälla kommun ett steg längre och beslutar att även familjer med ekonomiskt bistånd ska få del av stödet, utan att det påverkar försörjningsstödet.

– Regeringens stöd är absolut inte tillräckligt, säger Eva Ullberg (S), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla.

Tillägget för familjer med bostadsbidrag förlängs till den 31 december 2023 och höjs från 25 till 40 procent av det preliminära bostadsbidraget. Kostnaden för åtgärden beräknas bli 720 miljoner kronor.

Men för de hushåll som samtidigt får försörjningsstöd från kommunen leder det höjda bostadsbidraget till att försörjningsstödet sänks i motsvarande grad, och tilläggsbidraget får därmed ingen verkan. Därför har Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet i Järfälla beslutat att tillfälligt ändra sina regler så att även barnfamiljer med ekonomiskt bistånd ska få ta del av krisstödet.

Kommunen tror att cirka hundra barnfamiljer kommer påverkas av beslutet.

SVT Nyheter har sökt finansminister Elisabeth Svantesson (M) för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.