En ung man sköts till döds i ett garage i Rinkeby på nyårsafton. Foto: Pontus Altin

Efter dödsskjutningarna: Järvapolitiker vill se anonyma vittnesmål

Uppdaterad
Publicerad

På nyårsafton sköts en ung man till döds i ett garage i Rinkeby. Nyårsmordet avslutade ett år med rekordmånga dödskjutningar, många kopplade till kriminella uppgörelser där få vittnar.

Nu vill två lokalpolitiker i Järva trotsa partilinjer och se anonyma vittnesmål.

– Vi måste våga mer, för verkligheten väntar inte på oss, säger Mohamed Nuur (S).

– Vi har en situation i våra mest utsatta förorter, där människor av rädsla inte vågar, vill eller kan vittna när det gäller grov kriminalitet, säger moderaten Ole Jörgen Persson, vice ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd.

Polisen har stärkt sin bevakning i Rinkeby efter mordet men lokalpolitikerna ser dystert på utvecklingen.

– Det skyddet vi har i dag som kan erbjudas från kommunen och polisens sida är inte tillräckligt, och då måste vi göra mer. Tills någon kommer fram till en bättre idé har jag landat i att anonyma vittnesmål kan vara en del av det, fortsätter Ole Jörgen Persson.

Ole Jörgen Persson (M) och Mohamed Nuur (S) Foto: SVT

Socialdemokraten Mohamed Nuur, som också sitter i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd, håller med.

– Vi måste våga mer, för verkligheten väntar inte på oss. Medan vi funderar på vad som skett, ligger det en ny skjutning på bordet.

”Ser ingen annan utväg”

Socialdemokraterna som parti är emot att personer ska kunna vittna anonymt vid grov brottslighet. Moderaternas partistyrelse ville att anonyma vittnesmål skulle bli verklighet, men förslaget saknade stöd i partiet och som kompromiss tillsattes en utredning.

– Jag har stor respekt för att människor tycker annorlunda men just nu ser jag ingen annan utväg. Vi måste få fler att våga vittna, säger Ole Jörgen Persson.

– Jag är lokalpolitiker och ska vara representant för medborgarna. Några av mina värsta minnen är medborgare som är frustrerade över situationen de befinner sig i. Samhället säger att de ska vittna, men hur ska de kunna vittna när vi har allt det här framför vår dörr? frågar sig Mohamed Nuur.

Riskerar att urholka rättssäkerheten

Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg har tidigare kritiserat anonyma vittnesmål. Hon menar att det är en urholkning av rättssäkerheten.

– Om man är misstänkt för ett allvarligt brott, måste man få kunskap om vem det är som till exempel pekar ut en, sa hon i februari till Sveriges Radio.

De båda lokalpolitikerna förstår kritiken men menar att anonyma vittnesmål har fungerat i andra länder och att något måste ske för att stoppa våldsspiralen.

– Rättsäkerhet är mycket viktigt, men det finns ingen säkerhet när unga individer begår en massa mord och ändå kan vandra runt bland oskyldiga människor, säger Mohamed Nuur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.