Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med när Jonas Nilsson tar med deltagarna från Snickeriets dagliga verksamhet i Norrtälje på strömmingsfiske. Foto: Tomas Blideman/SVT

Jonas blev förlamad efter olycka – byggde egen fiskebåt

Uppdaterad
Publicerad

En motorcykelolycka gjorde Jonas Nilsson förlamad från bröstkorgen och nedåt och riskerade att sätta stopp för hans största intresse i livet – fiske. Men redan från sjukhussängen började Jonas fundera på hur han skulle kunna fiska från en rullstol. Lösningen blev att rita och tillverka en egen båt. Nu brinner han för att ta med andra funktionshindrade ut på havet.
– Alla ska vara inkluderade och få komma ut och fiska, även de med rullstol, berättar Jonas Nilsson.

Ända sedan Jonas Nilsson var fyra år har fisket varit hans största intresse och under uppväxten kallades han för ”Mörten” av kompisarna. Men livet tog en dramatisk vändning när han 2002 var med om en motorcykelolycka. I en skarp kurva med rullgrus förlorade Jonas kontrollen och körde av vägen. Motorcykelns styre slog i bröstet och han bröt ryggen.

– Jag kände redan på plats att ryggen gick av och förstod att nu blir det ett liv i rullstol, säger Jonas Nilsson.

Vill ge fler möjlighet att komma ut till sjöss

Men olyckan stoppade inte Jonas Nilsson som genast började skissa på en båtmodell med ramp i fören som skulle kunna ta honom tillbaka ut på sjön. Samtidigt insåg han att fler bar på samma dröm och ett år efter olyckan grundade Jonas Nilsson föreningen SFFF – Sveriges funktionshindrades frilufts- och fiskeförening, som erbjuder friluftsaktiviteter till människor med olika typer av funktionsnedsättning.

Några år efter första skissen blev båtdrömmen verklighet – i videon följer vi med Jonas Nilsson ut på strömmingsfiske!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nyheter från SVT:s redaktion i Norrtälje

Mer i ämnet