Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När forskarna använde en typ av stavningskontroll blev det till 99 procent rätt bokstav. Foto: F. Willett, HHMI, Nature 2021

Ny teknik: Tänk vad du vill skriva – en dator skriver åt dig

Uppdaterad
Publicerad

En testdeltagare med en ryggmärgsskada instruerades att tänka att den skrev bokstäver med en penna – utan att behöva utföra själva rörelsen. Deltagaren kunde skriva upp till 90 bokstäver i minuten. Se testdeltagaren ”skriva” i klippet. 

Snart kan det bli möjligt för förlamade personer att kunna skriva. Genom en teknik som kallas brain–computer interface, kan hjärnan kommunicera med en dator. Det här presenteras av forskare från bland annat Stanforduniversitetet i tidskriften Nature

Bygger på artificiell intelligens

När vi försöker skriva bokstäver skickas en signal ut i hjärnan. Forskarna ville fånga upp dessa signaler hos testdeltagaren och fäste då 192 elektroder i den delen av hjärnan som styr motoriken.

Signalerna ser olika ut för olika bokstäver och det här började forskarna lära en dator.

– Datorn lär sig att den elektriska impulsen när man till exempel försöker skriva bokstaven ”a” ser ut på ett visst sätt, förklarar Max Ortiz Catalan, som är docent i elektroteknik vid Chalmers tekniska högskola och föreståndare för Center for Bionics and Pain Research.

90 bokstäver i minuten

Forskarna instruerade datorn att lära sig impulsen bakom alla bokstäver i det engelska alfabetet, kommatecken, apostrofer, frågetecken, mellanslag och punkt. Med forskarnas teknik kunde testdeltagaren skriva upp till 90 bokstäver i minuten med 94 procent pricksäkerhet. 

– Den här tekniken gör det möjligt för patienter med ryggmärgsskador att kommunicera igen, säger Max Ortiz Catalan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.