Foto: TT

Fortsatta tågproblem efter torsdagens kabelbrand

Uppdaterad
Publicerad

Torsdagens tågkaos kommer påverka trafiken även under midsommarafton. Flera tåg har ställts in under morgonen men enligt SJ har tågen börjat rulla igen.

Flera fjärr- och regionaltåg ställdes i morse in och flera avgångar har flyttas fram även i dag, enligt SJ, efter en kabelbrand i går på Stockholm södra som ledde till att tusentals människor på väg till midsommarfirandet fastnade på Stockholm central. Och även under midsommarafton kommer tågtrafiken att dras med en del förseningar och inställda tåg även om det mesta ska gå som vanligt enlig SJ.

”Olycklig händelse”

Infrastrukturminister Anna Johansson kallar situationen för en ”väldigt olycklig” händelse som vi måste dra lärdomar av.

– Det är väldigt olyckligt att det här felet inträffar och framför allt att det inträffar på en av årets största trafikdagar, för det gör att väldigt många människor hamnar i kläm och det är naturligtvis inte alls bra, säger Anna Johansson (S) till TT.

Det var när fel elkabel kapades av misstag som branden uppstod. Efter begäran från räddningstjänsten stängdes strömmen på sträckan av.

– Den typen av händelser är det svårt att helt gardera sig emot, säger ministern som anser att det är viktigt att utreda vad som inträffat och dra lärdomar av det, säger Johansson.

Prognosen för  trafiken för resten av midsommarafton  ser dock ljusare ut enligt SJ.

Förseningar kommer att ske men de flesta tågen kommer att gå, säger Carina Axelsson på SJ:s pressjour.

Resenärer uppmanas att hålla sig uppdaterade via SJ:s app och sajt. Ett problem när det gäller att få iväg alla tåg som planerat är att tågpersonalen jobbade långa pass under den trassliga gårdagen.

– Innan de går på nya pass måste de få vila. Dessutom har vi många kollegor som är lediga på midsommar som inte är tillgängliga, säger Axelsson.

Torsdagstrafiken: 50-tal inställda avgångar

Stoppet i torsdags påverkade fjärrtågen på sträckan Stockholm–Malmö och Stockholm–Göteborg samt alla pendeltåg. Värst drabbade var regionaltågen, med ett 50-tal inställda avgångar.

Efter att ha flyttat fram prognoserna under hela dagen erkände Trafikverket tidigare på kvällen att det inte fanns någon tillförlitlig prognos för när tågtrafiken skulle kunna återupptas.

Men strax före klockan 22 på kvällen kom så beskedet att spåren hade öppnats och trafiken kunde återupptas i den takt SJ och de andra trafikbolagen förmådde. SJ kunde inte sätta in någon ersättningstrafik för de inställda avgångarna.

– Vi har ingen ersättningstrafik att sätta in för det finns inte att tillgå, sade Tobbe Lundell, ställföreträdande presschef på SJ, till TT.

Tåg söderut leddes om

Fjärrtågen mot Göteborg och Malmö leddes om via Västerås, och kunde köras – men med många timmars förseningar.

Tågtrafiken norr om Stockholm C påverkades inte av stoppet. För mer trafikinformation, se sl.se och trafikverket.se.

LÄS MER: Så är läget i midsommartrafiken

Två skadade

Kabelbranden inträffade strax före klockan 11 på torsdagen i en av tunnlarna till Citybanan, och det var räddningstjänsten som begärde att strömmen skulle frånkopplas för att bekämpa branden.

Två män skadades i samband med branden och fördes till sjukhus med ambulans. Den ene mannen kände av andningssvårigheter och den andre hade skadats på armarna av branden.

Orsaken till branden är enligt Trafikverket en arbetsplatsolycka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.