Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör oppositionsregionråd Aida Hadzialic (S) om det preliminära valresultatet. Foto: SVT

Kan bli maktskifte i regionen efter 16 års borgerligt styre

Uppdaterad
Publicerad

Inget av dagens politiska block ser ut att få egen majoritet i Region Stockholm. Det som är tydligt är att samtliga styrande partier backar, samtidigt som Socialdemokraterna ökar.

Efter 16 år vid makten kan det bli ett maktskifte i regionen – men det är inte givet. Det parti som gjort det absolut största klivet framåt är Socialdemokraterna. Trots att de ökar rejält med 6,7 procentenheter, enligt den preliminära rösträkningen på måndagseftermiddagen, så skulle de behöva stöd från MP och ytterligare ett parti för att få majoritet.

Backar över åtta procentenheter

Det nuvarande styret med Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet backar tillsammans med 8,2 procentenheter. För att behålla ett majoritetsstyre skulle de behöva stöd av antingen Vänsterpartiet, Socialdemokraterna eller Sverigedemokraterna.

Valet 2022 Stockholm

Varken finansregionrådet Irene Svenonius (M), företrädare för Liberalerna eller Centerpartiet vill svara på några av våra frågor under måndagen, men Irene Svenonius meddelar i ett sms att hon hoppas på ett fortsatt moderatstyre.

”Vi kan konstatera att det stundar ett tufft läge för alla partier i regionen framöver”, skriver hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Stockholm

Mer i ämnet