Stormen har påverkat Norrtälje kraftigt. Många träd har fallit, både över hus och kraftledningar. Här köar Norrtäljebor köar för att hämta vatten. Foto: SVT

Kan dröja fram till helgen innan öbor får tillbaka elen

Uppdaterad
Publicerad

Stormen Alfrida slog i vecka till med full kraft över Sverige. Värst drabbat blev Roslagen och Uppland. Under natten mot torsdagen har inga röjningsarbeten kunnat genomföras utan montörer kraftsamlar istället för att kunna röja under dagen.

– Vi tar in montörer från andra delar av landet nu, säger Mikael Petrovic Wågmark på Vattenfall.

Norrtälje kommun har valt att öppna alla sina brandstationer för de som vill värma sig eller hämta vatten.

Stormens konsekvenser har varit omfattande. I hela Sverige är 38 000 kunder utan ström på torsdagsförmiddagen och den stora merparten av dessa kunder finns i Roslagen. Montörer har nu kraftsamlat för att under dagen ge så många som möjligt sin el tillbaka.

– Vi har tagit in montörer från andra delar av landet. När man nu börjar bli klar i Bergslagen åker man nu till Roslagen som är värst drabbat, säger Vattenfalls presskontakt Mikael Petrovic Wågmark.

Stormen Alfrida i Stockholms län

Öppna brandstationer

I Norrtälje kommun saknar över 18 000 abonnenter el och många saknar också dricksvatten när elen försvann.

– För att stötta alla som har kallt och som har problem så öppnar vi upp alla våra fem brandstationer. Så man kan ta sig dit och få värme, ladda mobiler och telefoner, få kaffe och hä mta dricksvatten, säger Lars Lindberger, kommunikationschef på Norrtälje kommun.

Det är många som hört av sig till kommunen, berättar Lars Lindberger, i går var deras kontaktcenter nedringt.

Nedfallna träd ställer till med problem för hemtjänsten

– Största problemet är att väldigt många träd blåst ner, det stoppar trafiken och hindrar folk att komma ifrån sina hem eller att vi kommer till dem, och det har påverkat strömförsörjningen väldigt, väldigt mycket, säger Lars Lindberger.

Lars Lindberger, kommunikationschef Norrtälje kommun Foto: Frida Claesson, SVT

Senaste dygnet har räddningstjänsten och kommunens gatu- och parkavdelning arbetat senaste dygnet med att frigöra vägar. Ett problem har varit att hemtjänsten har haft svårt att komma hem till de äldre.

– Vi har fokuserat på att folk inte far illa, men när det har varit akut har hemtjänsten fått hjälp att komma fram. Hemtjänstbolagen har fokuserat på att hjälpa folk med medicin och omvårdnad, sådant som städning har fått stå tillbaka.

Reservkraftverk flygs in

På fastlandet hoppas Vattenfall att kunderna får tillbaka elen som senast vid 18-tiden på torsdagen. På vissa öar i Stockholms skärgård ser situationen däremot mer dyster ut. Helikoptrar har tagits in för att flyga ut reservkraftverk men trots det kan det dröja ända till helgen innan alla kunder har ström.

– Vi har dialog med kommunerna och Länsstyrelsen. Prognosen är att öarna ska ha ström klockan 18 imorgon men i vissa fall kan det dröja till dagen efter, säger Mikael Petrovic Wågmark.

Här finns mer information om de pågående avbrotten: Eon, Ellevio, Vattenfall

Hitta till brandstationerna i Norrtälje

Norrtälje:

Baldersgatan 27 J

Rimbo:

Verkstadsvägen 7

Hallstavik:

Gottstavägen 24

Älmsta:

Videvägen 12

Blidö:

Fagernäsvägen 1 (vid färjeläget). 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Alfrida i Stockholms län

Mer i ämnet