Polisen undersöker det avspärrade området. En man i 60-årsåldern avled och en kvinna i 45-årsåldern skadades i en explosion vid tunnelbanestationen Vårby Gård utanför Stockholm. Foto: TT

Kan ha varit skottlossning innan explosion

Uppdaterad
Publicerad

En möjlig skottlossning natten före explosionen i Vårby gård – det är ett av polisens spår i utredningen kring vad som hände när en man dödades efter att ha plockat upp en handgranat på torget.

– Vi är väldigt intresserade av skottlossning på den här platsen på natten. Kan det finnas ett samband mellan en eventuell skottlossning och den här handgranaten? Eller är det några som har kastat smällare, vi är ju lite i den tidszonen just nu, säger spaningschefen Lars Bröms.

Misstänkt skottlossning

Skottlossningen ska ha ägt rum vid två-tiden på natten mot söndag. Strax efter klockan elva på förmiddagen skadades sedan en man i 60-årsåldern så svårt att han senare avled, när en handgranat exploderade i närheten av tunnelbanestationen i Vårby gård i södra Stockholm. Polisen tror att det rör sig om en blindgångare som mannen plockat upp. En kvinna i 45-årsåldern skadades vid tillfället.

– Att det kastas en handgranat är för oss inom polisen inga konstigheter i dag. Det tragiska i det här är att det nu är tredje person, en helt oskyldig, som drabbats. Vi ser inga som helst kopplingar till att det skulle ha varit riktat mot den här mannen som avled eller kvinnan som blev skadad, säger Lars Bröms.

Tillgång till handgranater

TT: Hur ser du på förutsättningarna att lagföra någon för detta?

– Det är jättesvårt att svara på. Vi måste hitta en människa som vi kan sätta på plats, som har placerat handgranaten där. Och varför har han eller hon gjort det? Kommer vi dit är jag överlycklig, det är givetvis målsättningen i det här.

TT: Har det funnits problem med handgranater tidigare i området?

– Jag är helt övertygad om att de kriminella som finns i Vårby gård har tillgång till handgranater och har haft det under en tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.