Karel Leesment driver en mjölkgård. Foto: SVT/Jimmy Kirvesmäki

Karel – en av få som beviljats EU-stödet

Uppdaterad
Publicerad

Karel Leesment är en av få som beviljats EU-pengar. Summan som kommer att landa på sammanlagt 250 000 kronor har gått till en ny traktor på gården.

Det var i fjol som Karel Leesment, som driver en mjölkgård i Ekerö kommun, beviljades pengar från den europeiska jordbruksfonden – pengar som länsstyrelsen betalar ut.

– När man är ung har man inte haft någon möjlighet att spara några pengar direkt när man ska starta igång, säger han.

EU-valet 2019

Kritiserar sökkriterierna

Både Karel Leesment och hans fru Elin Rydström sökte EU-bidraget. Karel för deras mjölkgård och Elin för odlingsverksamhet. Karel beviljades bidrag medan Elin skulle ha blivit diskvalificerad och därför drog tillbaka sin ansökan.

– Jag odlade lite grönsaker och det skulle aldrig beviljas men det skulle däremot ha kunnat diskvalificera mig för att få startstöd i framtiden. Det tycker jag är konstigt. Först blev jag uppmuntrad att söka men sen ville de att jag skulle dra tillbaka min ansökan, säger Elin Rydström.

Är kriterierna för tuffa?

– Ja, det tycker jag. Storstadsnära jordbruk är en egen kategori. Vi ligger nära marknaden men vi har ett helt annat kostnadsläge, säger Elin Rydström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet