– Det är tur att domstolen kommer fram till att det inte fanns grund för detta, säger Johan Styrud, ledamot i Läkarförbundets styrelse, till DN. Foto: Henrik Montgomery/TT

Karolinska avskedade judisk läkare utan grund

Uppdaterad
Publicerad

Nu medger Karolinska universitetssjukhuset att sjukhuset avskedade en judisk läkare utan saklig grund.

Det skriver DN, som tagit del av en dom i Arbetsdomstolen.

Det var förra hösten som en judisk läkare avskedades från sin tjänst på Karolinska universitetssjukhuset. Han var en av dem som tidigare slagit larm om antisemitiska trakasserier på arbetsplatsen.

Beslutet fick Läkarförbundet att skicka in en stämningsansökan till Arbetsdomstolen. Förbundet krävde att avskedet skulle ogiltigförklaras. Nu medger sjukhuset att de inte hade en saklig grund för avskedandet.

– Att vi vidgår talan beror på att vi vet att om vi skulle bestrida, så skulle det bli en långdragen rättsprocess, säger Patricia Enocson, HR-direktör på Karolinska universitetssjukhuset, till DN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.