400 tjänster ska bort från Karolinska universitetssjukhuset. Foto: Jonas Ekströmer/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Överläkare anklagad för antisemitism tillbaka på KS

Uppdaterad
Publicerad

Överläkaren på Karolinska universitetssjukhuset som anklagats för antisemitism och därmed tog ”time out” är nu tillbaka på jobbet, skriver Dagens Nyheter.

Personen är dock inte tillbaka på ordinarie position, utan har fortfarande ”time out” från sina ordinarie arbetsuppgifter. Denna vecka har personen tilldelats administrativa uppgifter på sjukhuset, uppger Annika Tibell som är tillförordnad sjukhusdirektör på Karolinska universitetssjukhuset till Dagens Nyheter.

– Den här individen har fått avgränsade arbetsuppgifter, är inte i klinisk tjänst och har inte uppgifter som kräver samarbete med kollegor, säger Annika Tibell, tillförordnad sjukhusdirektör på Karolinska universitetssjukhuset till SVT.

Hon uppger även till tidningen att sjukhuset fortfarande arbetar med vilka åtgärder som ska vidtas och att man ännu inte har bearbetat anmälarens sunpunkter.

Sjukhusledningen kritiseras

Beslutet att personen har fått komma tillbaka till sjukhuset får nu kritik från Socialdemokraterna i Region Stockholm.

Robert Johansson (S), personalpolitisk talesperson för Socialdemokraterna i regionen anser att politiker och sjukhusets ledning inte tar problemen på allvar. 

– Praxis på svensk arbetsmarknad är att en medarbetare som anklagas för hot, våld eller trakasserier blir hemförlovad med lön tills utredningen är klar, så det förvånar mig mycket att personen får komma tillbaka i arbete.

”Skulle agerat tidigare”

Även Irene Svenonius (M), regionstyrelsens ordförande i Region Stockholm är kritisk. Hon svarar att de är emot alla typer av diskriminering och att sjukhusledningen skulle ha agerat mycket tidigare, och inte låtit arbetsmiljön på arbetsplatsen eskalerat som den nu gjort.

– Jag är mycket förvånad över att den anmälde är tillbaka i administrativ tjänst innan utredningens slutsatser presenterats, säger Irene Svenonius (M), regionstyrelsens ordförande Region Stockholm.

Mycket stort allvar

Men sjukhusdirektör Annika Tibell avfärdar kritiken och hon säger att utredningen är i sin slutfas och att inga slutgiltiga beslut fattas innan den är klar.

– Vi tar anklagelser om antisemitism på mycket, mycket stort allvar på Karolinska. I sjukvården är allas lika värde en grundläggande princip.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer