Sjukhusdirektör Björn Zoëga: ”Vi klarar detta med naturliga avgångar”. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Karolinska drar tillbaka varsel av vårdanställda

Uppdaterad
Publicerad

Karolinska universitetssjukhuset drar tillbaka det varsel av vårdanställda som tidigare legat. Sjukhusledningen häver nu varslen av 109 läkare och 157 undersköterskor.

I slutet av förra året kom Karolinska med sitt varsel om 600 tjänster, varav 350 undersköterskor och 250 läkare. Senare har man skrivit ner siffrorna så att det endast skulle gälla 266 anställda. Men nu efter att 30 administrativa tjänster försvinner i september drar man tillbaka varslet helt.

– Det här varslet har tagit lång tid att reda ut eftersom vi hamnade i en pandemi. Nu när vi har tittat på våra siffrorna som vi har idag och de närmsta månaderna framåt, så ser vi att vi inte behöver varsla. Vi klarar detta med naturliga avgångar, säger Björn Zoëga, sjukhusdirektör för Karolinska Universitetssjukhuset till SVT.

Nya Karolinska sjukhuset

Färre anställda trots uteblivet varsel

Trots att varslet nu uteblir kommer Karolinskas personal under året att minska från 15 900 till 15 000. Detta genom naturliga avgångar och utebliven nyrekrytering.

Under coronapandemin har man på Karolinska tagit in mer hyrpersonal. Sjukhusdirektören poängterar dock att denna inhyrda personal inte är samma typ av vårdpersonal som hotades om varsel.

– Nu fortsätter arbetet med att korta vårdköerna och att arbeta ner den vård som skjutits fram på grund av arbetet med covid-19.

Sett i backspegeln, kunde ni gjort något annorlunda?

– Nej, vi har diskuterat det mycket men jag ser inte att vi kunde gjort något annorlunda.

Läkarföreningen: Man har tappat kompetens

Läkarföreningens ordförande på Karolinska, Yvonne Dellmark, är positiv till beskedet men menar att det borde kommit långt tidigare.

– Det är väldigt bra att de äntligen dragit tillbaka varslet. Men vi ser att det har hänt mycket negativt under året. Redan före pandemin jobbade många hårt. När varslet kom var det en negativ signal. Nu har man tappat kompetens, säger hon.

Se hela direktsändningen om det uteblivna varslet här.

De två varslen på Karolinska Universitetssjukhuset

Varsel nr 1:

  • Varsel nummer 1 omfattade ursprungligen (maj 2019) 550 tjänster inom administration.
  • Detta varsel utmynnar i att cirka 30 personer efter uppsägning kommer att lämna Karolinska i september 2020. 

Varsel nr 2:

  • Varslen nummer 2 omfattade ursprungligen (november 2019) 600 tjänster, 350 undersköterskor och 250 läkare. 
  •  I februari 2020 meddelade sjukhuset att varsel nummer 2 kunde minskas till 266 tjänster (109 läkare och 157 undersköterskor). Förklaringen var att budgeten då lagts ut på verksamhetsnivå och att detta visade att varselbehovet var lägre än vad som tidigare uppskattats. 
  •  I samband med den akuta covid-19-perioden meddelade Karolinska att varsel nummer 2 skulle läggas på is för att återupptas när pandemin var mer under kontroll.
  • Efter en analys som visar att bemanningen minskat genom naturliga avgångar hävs varslet den 16 september 2020.

Källa: Karolinska

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya Karolinska sjukhuset

Mer i ämnet