Hanteringen av uppgifter om trakasserier mot judiska läkare på KS finns med på lista över antisemitism. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Karolinska på lista över antisemitism

Uppdaterad
Publicerad

Karolinska universitetssjukhusets hantering av uppgifterna om trakasserier mot judiska läkare finns med på en lista över årets tio värsta antisemitiska händelser, skriver Dagens Nyheter.

Det är människorättsorganisationen Simon Wiesenthal Center som sammanställer listan, som publiceras i amerikanska medier i nästa vecka.

Rabbin Abraham Cooper skriver i ett brev till finanslandstingsrådet Iréne Svenonius (M) att han är kritisk mot att Karolinska inte reagerade förrän medier uppmärksammade uppgifterna. Han anser också att inget positivt har hänt i ärendet den senaste månaden och att sjukhusets rykte är skadat.

”Arbetet fortsätter”

Annika Tibell, tillförordnad sjukhusdirektör vid Karolinska universitetssjukhuset, uppger att arbetet mot trakasserier och kränkningar inom organisationen fortsätter.

”Vi har tagit del av artikeln som har publicerats i medier i kväll och ser mycket allvarligt på att Simon Wiesenthal Center överväger att inkludera Karolinska på sin årslista. Vi kunde ha agerat snabbare under våren men under hela hösten har vi arbetat målmedvetet och fokuserat”, skriver Tibell i en kommentar.

En advokatbyrå genomför just nu en extern utredning av händelserna. I november avgick en högt uppsatt läkare från både sin chefsposition och plats i sjukhusledningen. En annan chef har tillsammans med den läkare som pekas ut som drivande i trakasserierna tagit timeout.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.