Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Karolinska Universitetssjukhusets chefläkare svara på SVT:s granskning, som visar att de skjutit upp anmälningar om vårdskador: ”Alldeles för lång utredningstid”. Foto: Anders Wiklund/TT

Karolinska skjuter upp anmälningar om allvarliga vårdskador

Uppdaterad
Publicerad

300 dagar – så lång tid tar det i genomsnitt för förlossningen på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge att anmäla vårdskador. Det visar SVT Nyheter Stockholms granskning. Samtidigt vittnar patienter om att de själva tvingats be personalen att anmäla.

Efter avslöjandet om att ett allvarligt fel inom förlossningsvården i Huddinge aldrig anmäldes, kom ett tips om att avdelningen har systematiska problem med sina rutiner kring lex Maria. Enligt patientsäkerhetslagen ska händelser som inneburit eller hade kunnat innebära allvarlig vårdskada ”snarast” anmälas enligt lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

SVT Nyheter Stockholms granskning visar att det i genomsnitt tagit drygt 300 dagar för vårdgivaren att anmäla allvarliga händelser på förlossningskliniken. Det handlar till exempel om felmedicinering som orsakat smärtsamma sammandragningar, fördröjda insatser på grund av personalbrist och en felbedömning i samband med svår asfyxi hos ett nyfött barn.

I några fall uppger föräldrarna att de själva behövt driva frågan.

Patient: ”Borde ha lex Maria-anmälts”

Anna Ahrencrantz är en av de kvinnor som fött barn på Karolinska i Huddinge och känner sig felbehandlad, då hennes ärende aldrig lex Maria-anmäldes. Efter ett akut kejsarsnitt 2018 hamnade hon på BB.

– Jag glömdes helt bort, låg ensam och fick ingen vätska eller smärtlindring. Det var först när vi fick vårt andra barn på ett annat sjukhus som vi insåg att jag blivit felhanterad och att det kanske borde ha lex Maria-anmälts. De borde åtminstone ha gjort en avvikelserapport. Men vid den tidpunkten hade jag inte rätt kunskaper för att förstå det, säger hon.

Karolinska hänvisar till chefsbyten

Ylva Pernow, chefläkare på Karolinska Universitetssjukhuset, menar att fördröjningarna bland annat beror på att förlossningsavdelningen haft många chefsbyten de senaste åren.

– Då kan saker bli liggande, säger hon.

Kan det finnas en kultur bland vissa chefer att man är motvillig att göra lex Maria?

– Nej det tycker jag inte, vi har pratat väldigt mycket om patientsäkerhet och vårdavvikelser de senaste två åren hos alla enheter.

granskningen om LEX MARIA-ANMÄLNINGAR på förlossningen

SVT Nyheter Stockholm har begärt ut samtliga lex Maria-anmälningar som gjorts på avdelningen Graviditet och förlossning på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge under perioden 2020-2023.

Av de anmälningar vi fått ut har mediantiden från incident till anmälan varit 308 dagar (medelvärdet är 334,15 dagar).

Som längst har det gått 714 från händelse till anmälan. Som kortast har det tagit 119 dagar.

I de tre fall som rör förlossningar där barnet avlidit, har det tagit i genomsnitt 295 dagar innan händelsen lex Maria-anmälts av KS Huddinge. Det kan jämföras med den generella mediantiden för hela vården, som enligt Ivo låg på 201 dagar förra året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.