Tiden det tar att anmäla en vårdskada har ökat de senaste åren. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Nya siffror visar: Vårdgivare tar allt längre tid på sig att anmäla vårdskador

Publicerad

Genomsnittstiden som det tar för vårdgivare att anmäla vårdskador har ökat. Det visar ny statistik som Inspektionen för vård och omsorg tagit fram åt SVT Nyheter Stockholm. De senaste fem åren har fördröjningen ökat från 182 till 201 dagar.

Enligt patientsäkerhetslagen ska händelser som inneburit eller hade kunnat innebära allvarlig vårdskada ”snarast” anmälas enligt lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Tar längre tid innan vårdskador anmäls

De senaste åren har myndigheten sett en ökad fördröjning från händelse till anmälan i vården.

– Det är viktigt att vårdgivaren lever upp till att det ska ske ”snarast”. Utredningen som vårdgivaren gör syftar till att skapa lärande för händelser som inneburit, eller riskerat att leda till, en vårdskada. Dessa erfarenheter kan både användas i verksamheten, men också spridas vidare för att det inte ska hända igen, säger Peder Carlsson, avdelningschef på Ivo.

Dessutom, påpekar han, blir kvalitén av en lex Maria-utredning högre om den sker i direkt anslutning till själva händelsen.

Varför tar det allt längre tid för vårdgivarna att lex Maria-anmäla?

– Ivo har inte analyserat svarstiderna närmare. Frågan får i första hand ställas till vårdgivarna som enligt lag är skyldiga att snarast anmäla och utreda enligt lex Maria.

Så lång tid tar det att anmäla

Mediantid i dagar från händelse till lex Maria-anmälan:

2019: 182 dagar

2020: 205 dagar

2021: 199 dagar

2022: 212 dagar

2023: 201 dagar

Hittills 2024: 230 dagar

Om händelsen skett under ett tidsspann räknas tiden till anmälan från första dagen i spannet.

Källa: Inspektionen för vård och omsorg (Ivo)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.