Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera fel begicks i vården när Johanna Berglunds son föddes, men det tog mer än ett år innan sjukhuset lex Maria-anmälde. Hör hennes berättelse och sjukhuset svara på kritiken i videon. Foto: Ellen Pan/SVT

Karolinska ville inte anmäla bristerna vid Johannas förlossning: ”Försökte mörka det”

Uppdaterad
Publicerad

När Johanna Berglund skulle föda barn på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge gjorde personalen flera fel. Men det tog mer än ett år innan sjukhuset gjorde en lex Maria-anmälan, efter att Johanna själv drivit på ärendet.

– De har på något vis försökt mörka det, säger hon.

Det var i januari 2019 som Johanna Berglund kontaktade personalen inom projektet Min barnmorska på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, eftersom hon fått en blödning. Hon fick rådet att avvakta, men åkte sedan in dagen därpå.

Efter att ha skickats hem igen fick hon ytterligare besvär och tog sig återigen till sjukhuset på kvällen, där man konstaterade att hon behövde göra ett akut kejsarsnitt. Johanna var då i vecka 25.

Anmälde först efter 376 dagar

Sjukhuset genomförde en egen utredning av händelserna. Men ingen lex Maria-anmälan gjordes till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som är praxis att göra när vårdskador sker.

Det gjordes först 376 dagar senare, efter att Johanna själv legat på och ifrågasatt beslutet. En chef på förlossningen hade då ringt upp henne och sagt att det kunde göras ”om det var det hon ville”.

– Det ska vara deras beslut, inte mitt. Man ska inte behöva vara svensk och välutbildad och kunna driva det här själv för att det ska bli gjort, säger Johanna.

Ivo konstaterade brister

I november 2023 kom Ivo:s beslut där man konstaterade att personalen gett olämplig rådgivning och inte undersökt Johanna tillräckligt.

– Det kan alltid hända misstag, men att man tar tag i det och utreder så att man kan lära sig och bli bättre. Efter Ivo-utredningen kom man fram till flera åtgärder som inte skulle ha kommit upp på bordet annars. Sen kan jag personligen känna att det är skönt att faktiskt bli trodd i slutändan, säger Johanna Berglund.

Ylva Pernow, chefläkare på Karolinska, beklagar att en utredning dröjt.

– Det är djupt beklagligt att den här patienten och hennes partner inte har känt sig lyssnade på. Och att de har upplevt att de har behövt driva på för att få en utredning, så ska det inte vara, säger hon.

Hör Johanna berätta om sin förlossning i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.