Den blågröna majoriteten i Region Stockholm vill införa förlossning som vårdval. Foto: TT

Karolinska Universitetssjukhuset först ut med hemförlossning

Uppdaterad
Publicerad

Som första regionsverksamhet i Sverige kan Stockholm tillsammans med Karolinska Universitetssjukhuset nu erbjuda kvinnor att föda i sina hem, en tjänst som varit efterfrågad.
– Under våren 2020 har vi märkt att efterfrågan har ökat, säger Marie Ekborn, omvårdnadschef på Graviditet och förlossning på Karolinska i Huddinge.

Initiativet med hemförlossning ingår i verksamheten Min Barnmorska, där en och samma barnmorska så långt det är möjligt följer familjen från första kontroll under graviditeten till födseln.

– Vår organisation är väl lämpad för det här. Vi är det enda sjukhuset i Stockholm som har jourlinjer med barnmorskor i beredskap, säger Marie Ekborn.

Två barnmorskor på plats

Barnmorskorna får gå en utbildning med bland annat simulering av verkliga patientfall för att förbereda sig för sådant som skulle kunna inträffa vid en födsel i hemmet.

När det är dags att föda ska det alltid vara två barnmorskor på plats. Med sig till hemförlossningen har de sterila instrument och annan nödvändig utrustning för att ta hand om både kvinna och barn.

Måste uppfylla kriterier

För att minimera riskerna vid en hemförlossning erbjuds det enbart till kvinnor som har låg risk för komplikationer under förlossningen och som har fött barn tidigare. Föderskan får inte heller bo längre bort än 40 minuter från Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge.

-    Vi kommer att börja i liten skala och räknar med att det på sikt kommer att bli ungefär en hemfödsel i veckan, säger Marie Ekborn.

SVT Södertälje träffade Jacqui Wilsson 2019 som valde att föda hemma.

Min Barnmorska startade 2018 och går ut på att samma barnmorska, så långt det är möjligt, följer kvinnan under hela graviditeten och förlossningen.

Ett team av barnmorskor delar sin tid mellan öppenvårds-mottagning, förlossningsavdelningen på Kvinnokliniken, Karolinska i Huddinge, och att ha jour i sitt hem.

Från och med september utökas verksamheten med ett nytt team i Skärholmen. Då blir det totalt sjutton barnmorskor fördelade på fyra team. Sedan start har ”min Barnmorska” assisterat 450 födslar.

Källa: Karolinska Universitetssjukhuset

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer