Foto: Henrik Montgomery/TT

Styrelsen ställer sina platser till förfogande

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga förtroendevalda medlemmar i Karolinska universitetssjukhusets styrelse har ställt sina platser till förfogande med omedelbar verkan. Det meddelade de på tisdagskvällen, och idag onsdag, kommer Alliansen i landstinget att presentera en ny styrelse.

Det var på tisdagen som Karolinska universitetssjukhusets samtliga styrelsemedlemmar ställde sina platser till förfogande.

– Det viktigaste för oss är Karolinska universitetssjukhusets verksamhet och framgång. Vi vill undvika att en debatt kring styrelsen och dess arbete blir en distraktion och ett hinder för det fortsatta arbetet med Karolinska universitetssjukhuset, skrev styrelsens medlemmar i ett pressmeddelande.

Alliansens gruppledare i landstinget skrev i sin tur i en debattartikel i Dagens Nyheter att de byter ut styrelsen. I artikeln stod att de skulle presentera en ny styrelse på fullmäktige i maj, men nu kommer nya besked. Alliansen kommer att presentera en ny sjukhusstyrelse redan idag, onsdag, på en pressträff klockan 11.

Problem och skandaler

I debattartikeln presenteras att ordförande i den nya styrelsen föreslås bli Håkan Sörman, tidigare vd på SKL och vice ordförande Eva Fernvall, tidigare ordförande för Vårdförbundet.

Bakgrunden är alla problem och ekonomiska skandaler som Nya Karolinska lidit av. Det handlar om tekniska problem, dålig ekonomistyrning, överanvändning av konsulter och för hög totalkostnad.

– Vi lämnar inga kommentarer ikväll utan kommer presentera all ytterligare information under morgondagen, sade Caroline Opsahl, pressekreterare för Moderaterna i landstinget under tisdagskvällen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen på Nya Karolinska

Mer i ämnet