Foto: Johan Pontén

Ny karta ska varna astmatiker för dålig luft

I dag var det sämre luft än vad det var i slutet av januari när Stockholms luft var sämre än den i Peking. Nu vill miljöförvaltningen ta fram en karta som varna för dålig luft – fyra dagar i förväg.

Idag var det vår i luften men de torra körbanorna gör att partikelhalterna på innerstadsgatorna varit mycket höga. Under förmiddagen var det 105 mikrogram per kubikmeter i innerstaden och det är högre än vad det var i slutet av januari  när luften i Stockholm var sämre än i Peking.

–  Vi blev kontaktade av många stockholmare och framför allt astmatiker som hade fått astamanfall  som undrade varför det inte finns en sida där man kan gå in och se luftvärden, säger Malin Täppefur, chef på miljöförvaltningens Stockholms Luft- och Bulleranalys (SBL).

Prognos fyra dygn framåt

Men nu arbetar SBL med att ta fram en karta över astmarisk på webben med prognoser som ska visa hur förorenad luften kommer att bli de kommande fyra dagarn.

– Kartan ska ge geografisk fördelning av halterna. Här kan man få ett index om det finns en astmarisk och ett behov av medicinering, säger Malin Täppefur.

Mobilapp i framtiden

Redan nu finns det en liknande karta men den visar bara med en prognos över hur det närmaste dygnet kommer att se ut. Den nya kartan kommer att uppdateras en gång i timmen, ge en prognos fyra dygn i förväg och visa partikelhalterna gata för gata. Men när astamriskkartan är klar att användas är oklart.

– Kartan tar lång tid att utveckla för det är ett komplext arbete. Astmatiker reagerar på pollen men även på ozon och andra luftföroreningar. Vi samarbetar nu med miljömedicinska forskare och beräknar att kartan kommer vara klar om ett år. Tanken är också att försöka att göra en mobilapp i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer