Foto: TT

KD: ”Inför utegångsförbud för unga kriminella”

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraternas Erik Slottner vill se fler åtgärder mot unga brottslingar, som utegångsförbud eller fotboja.

Förslagen kommer bland annat efter att Slottner sett SVT Nyheter Stockholms webbdokumentär från Järvaområdet.

Erik Slottner, som är gruppledare för Kristdemokratena i Stockholms stad och även ersättare i riksdagen, tar i en interpellation till justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) upp SVT:s webbdokumentär.

Slottner reagerar på den öppna narkotikaförsäljningen i Järvaområdet, trakasserier av näringsidkare och att kriminella gäng och nätverk begränsar de boendes frihet och trygghet. I interpellationen vill Slottner att regeringen inför nya påföljder för unga brottslingar.

Utegångsförbud och fotboja

Slottner lyfter bland annat möjligheten att införa utegångsförbud för personer under 18 år som deltar i upplopp eller finns med i kriminella gäng.

En annan påföljd skulle kunna vara fotboja och ett förbud att lämna bostaden under helgkvällar och helgnätter, förbud att vistas på vissa platser eller områden under vissa bestämda tider ”eller andra rörelseinskränkningar som kan antas vara brottsförebyggande”, skriver Slottner.

Alternativ till omhändertagande

Erik Slottner skriver även att flera av de som begår brott är under 15 år, och att åtgärderna inom socialtjänstlagen är för trubbiga. Bland annat efterlyser Slottner möjligheten att överväga en åtgärd som tar bort en person under 15 år från en destruktiv miljö utan att det handlar om en så långtgående effekt som ett omhändertagande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.