De 15-åriga pojkarna blev utlurade på en balkong i köpcentrumet. Foto: SVT

Killarna rånades av jämnåriga – möter dagligen förövarna

Uppdaterad
Publicerad

Personrån bland unga i Nacka har ökat kraftigt. SVT Nyheter Stockholm har träffat två killar som fick sina mobiler och plånböcker stulna av ett gäng jämnåriga på Nacka forum.

De två killarna är i 15-årsåldern. När SVT träffar dem har ett par veckor gått sedan de blev rånade på sina värdesaker på Nacka forum. Händelsen inträffade en vanlig dag när de besökte köpcentret för att äta lunch.

– Det kom fram några tjejer och började snacka med oss. De var jättetrevliga från början och sedan ville de att vi skulle följa med dem ut.

De båda killarna följde med till en av köpcentrets balkonger, där ett större gäng ungdomar stod och rökte. En grupp killar, fyra-fem stycken, tog killarna avsides där det saknades övervakningskameror.

– De började hota oss och säga att vi stötte på deras tjejer. De sa att de inte hade något annat val än att slå ned oss eller ta våra grejer.

Bestals på värdesaker

Killarna blev upptryckta mot väggen. Sedan tog förövarna deras mobiler och plånböcker.

– De raderade innehållet på mobilerna och tog ur simkorten. Sedan sa de att vi inte skulle polisanmäla, för om vi gjorde det hade de grabbar som skulle söka upp och slå ned oss.

Efter händelsen bevakade gärningspersonerna killarna när de gick till bussen för att åka hem. Killarna fick inga fysiska skador, men säger att de har blivit mer uppmärksamma när de rör sig på offentliga platser.

Läs mer: Drastisk ökning av personrån bland unga i Nacka

Möter förövarna dagligen

Flera gånger efter rånet har de stött på killarna på Nacka forum.

– Jag ser dem nästan varje dag och får ögonkontakt. De stirrar på oss rätt hårt, berättar en av killarna.

– Så länge vi är bland folk är jag inte rädd. Om de begränsar vår fritid så känns det som att de har vunnit. Så jag skulle inte säga att jag har blivit rädd, men om jag skulle gå ensam en kväll och se dem är det klart att jag skulle bli rädd, säger den andra.

De har svårt att förstå varför gärningspersonerna utförde rånet. En teori är att det handlar om att få status gentemot andra. Den främsta känslan killarna bär med sig efter händelsen är ilska.

– Man är arg att man vistas på samma plats som dem. De gör saker varje vecka men man kan inte göra något åt det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer