Hör några stockholmare resonera om vad de tycker om att lämna klagomål som berör rökning. Foto: SVT

Klagomål om rökning har kommit in till Stockholms stad

Uppdaterad
Publicerad

Den 1 juli trädde den nya lag i kraft som förbjuder rökning på vissa allmänna platser utomhus. Sedan dess har Stockholms stad mottagit 20-30 klagomål om överträdelser av förbudet, något som tidningen Mitt i Stockholm var först med att rapportera.

De flesta klagomål som kommit in till Stockholm stad rör personer som rökt i anslutning till lokaltrafiken. De klagomål som Stockholms stad får in tar de vidare till berörd verksamhet.

– De som verksamhetsutövare ska jobba förbyggande för att förhindra att folk röker, säger Monika Gerdhem avdelningschef för hälsoskyddsavdelningen vid Stockholms stad.

Vad är ert ansvar?

– Vi har tillsyn över verksamhetsutövare. Vi ska kontrollera att de har tillräckligt bra förebyggande rutiner för att förhindra att folk röker, säger Monika Gerdhem.

Förbudet har införts för att förändra människors beteenden och för att förändra normer i samhället.

– Det har ju ändrats vad gäller rökningen inomhus på restauranger och nu får man ju hoppas att lagen leder till en normförändring även på de nytillkomna platser där det ska råda rökförbud.

Om verksamhetsutövare inte arbetar tillräckligt förbyggande för att folk inte ska röka på berörda platser, kan det leta till att de får ett vitesföreläggande på sig.

Har någon riskerat att få vite än?

– Nej, det kommer långt, långt fram i tiden. Det här har ju precis bara börjat och hittills upplever vi att verksamheterna jobbar på bra, säger Monika Gerdhem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.