Foto: David Chipperfield Architects

Klartecken för Nobelcenter

Publicerad

Stadsbyggnadsnämden har beslutat att gå vidare med bygget av Nobel center. Tullhuset som i dag står på tomten på Blasieholmen ska räddas – men vart det ska ta vägen är oklart.

På torsdagskvällen gav stadsbyggnadsnämnden klartecken för det omarbetade förslaget – alltså det något lägre, slankare Nobel center. Men för att gå med på planerna har Miljöpartiet krävt att tullhuset från 1870-talet bevaras.

– För vår del anser vi att man bör flytta tullhuset och på så vis bevara det för eftervärlden. Det är inte ett så skrymmande hus, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Roger Mogert (S).

Var ska det flyttas?

– Det behöver man klargöra, man behöver titta på vilka alternativ som finns och vilka kostnader det handlar om. De frågorna ligger inte på vårt bord. Det är ett uppdrag för exploateringsnämnd respektive Stockholms hamnar tänker jag.

Var ska pengarna komma ifrån?

– Antingen är det staden eller företaget som bygger huset, eller en kombination.

Folkpartiet yrkade på återremiss och Björn Ljung (FP), ledamot i stadsbyggnadsnämnden, är minst sagt upprörd efter torsdagens möte. Först röstades rivningen av Astoriahusets flygel igenom, sedan kom beslutet om Nobel center.

– Man har fattat två beslut som jag inte trodde var möjliga. Man har fattat beslut om att riva två 1870-talshus i centrala Stockholm. Jag trodde att rivningsvågen var över.

Han anser att Nobel center är alldeles för stort och okänsligt placerat trots det bantade förslaget. Och någon flytt av tullhuset på Blasieholmen tror han inte på.

– Vi har väldigt dålig erfarenhet när det gäller att flytta hus. Klocktornet på Norra stationsområdet skulle flyttas. Det är två år sedan man rev det och inget har hänt, säger Björn Ljung.

Roger Mogert räknar med att staden antar detaljplanen för Nobel center i vinter, om inte beslutet överklagas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Turerna kring Nobelcenter

Mer i ämnet