Klockstapeln i Sigtuna brann ner till grunden natten till torsdagen. Foto: Privatperson/Carl Farberger

Klockstapel från 1700-talet förstörd

Uppdaterad
Publicerad

En klockstapel från 1700-talet brann ner till grunden i Sigtuna under natten. Larmet kom in till brandkåren vid halv ett-tiden.

Räddningstjänst och polis åkte till platsen, men klockstapeln som är fristående från andra byggnader var dock övertänd och gick inte att rädda. Carl Farberger bor i närheten och var först på plats.

– Min fru såg stora eldlågor när hon tittade ut genom fönstret. Det såg ut att vara en villabrand och eftersom vi inte hörde några sirener så befarade vi att brankåren inte hade hunnit komma, berättar Carl Farberger.

”Det fanns inget vi kunde göra”

– Jag sprang ut med brandsläckaren, men då insåg vi att det var klockstapeln som brann och det fanns inget vi kunde göra.

När Carl Farberger insåg att han inte kunde göra något för att rädda den övertända klockstapeln så började han istället att släcka gräsbränder intill.

– Till slut blev det för svårt att stå ut med röken, så jag lämnade över arbetet till brandmännen som kom till platsen.

Klockorna tystnar

Klockstapeln är från tidigt 1700-tal och står bredvid Mariakyrkan och Sankt Olofs kyrkoruin i centrala Sigtuna. Den brukar ringa två gånger om dagen och har gjort det i 400 hundra år. Men nu tystnar klockorna.

– Det är fruktansvärt sorgligt. Det är en symbol för Sigtuna. Jag förutsätter att det blir en insamling så den kan återbyggas. Det är en självklarhet, säger Carl Farberger.

Hur branden har startat är i nuläget oklart. Efter släckning spärrades platsen av och polisen har inlett en förundersökning avseende mordbrand.

– Det är mystiskt att den skulle börja brinna, nu är visserligen klockorna elstyrda, men det känns konstigt att de skulle börja brinna, säger Carl Farberger.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klockstapel brann i Sigtuna

Mer i ämnet