Klockstapeln i Sigtuna brann ner till grunden förra året Foto: Privatperson/Carl Farberger

Nedbrunnen klockstapel återskapas

Uppdaterad
Publicerad

Förra sommaren brann Sigtunas klockstapel ned, nu ska den återskapas på samma plats.

Den symboliska klockstapeln i Sigtuna har stått på samma höjd sedan 1700-talet. Den har ringt varje dag klockan 10 och klockan 16, samt till gudtjänster och under högtider. Nu finns en tillfällig klocka som står utanför Mariakyrkan, men den får endast ringa till gudtjänst.

Läs också: Klockstapel från 1700-talet förstörd

Klockstapel brann i Sigtuna

Arbetet med att bygga upp en ny stapel påbörjades strax efter branden och förhoppningen är att bygget ska börja i mitten av augusti. Tanken är att den ska återskapas.

– I högsta grad ska det se ut som det har varit tidigare. Varje tanke på att göra en modern klockstapel är helt ointressant, säger Gunnar Weman, tidigare kyrkorherde för Mariaförsamling och engagerad i återskapandet av klockstapeln.

Läs också: Ny klockstapel till varje pris

Inga ritningar

Då stapeln byggdes på 1700-talet finns det inga ritningar, därför har arkitekten fått göra sitt bästa att rita en ny utifrån bilder och mätningar från platsen.

– Det var väl det svåra att lista ut hur konstruktionen är och det har vi fått läsa oss till och sen varit ute på nätet och letat olika klockor, säger en av arkitekterna, Gösta Kilgren.

Modern säkerhet

Även allt material är tänkt att vara liknande den gamla stapeln. Något som man dock har fått tänka om kring är säkerheten i stapeln.

– En sak som skiljer sig den här gången är att klockmaskineriet byggs under klockan, förra gången låg det över. Och nu ska vi bygga en rejäl trappa upp till maskineriet, som ska vara i ståhöjd, så att man kan smörja och underhålla enkelt, säger Gösta Kilgren.

Klar nästa år

Om allt går som det ska tror man att den nya klockstapeln står klar i februari nästa år.

– Man vill ha den här klockan i trä, med sina luckor som öppnas, klangen hörs ut i trakten och sen så går dörrarna igen. Längtan efter att det ska bli som förr och att det låter som förr, det tror jag är viktigt, säger Gunnar Weman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klockstapel brann i Sigtuna

Mer i ämnet