Klockstapeln förstördes helt i branden. Foto: Privatperson/Carl Farberger

Nu ska klockorna ringa i Sigtuna igen

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av juni brann klockstapeln i Sigtuna ner till grunden och klockorna slutade ringa för första gången på 400 år, men nu ska en ny klockstapel byggas upp till mångas förtjusning.

Många boende i Sigtuna har bidragit till att en ny klockstapel ska byggas upp sedan den gamla brann ner i slutet av juni, det skriver Sveriges Radio P4. Branden misstänks vara anlagd men man har ingen gripen för dådet som förstörde den 400 år gamla klockan.

Många vill hjälpa till

Företrädare för kommunen och hembygdsföreningen pratar just nu om hur man på bästa sätt ska bygga upp klockstapeln igen. Ett stort antal boende i området har visat sig vara villiga att bidra med pengar.

Vi har haft kontot ute en knapp vecka så jag vågar inte säga något, men intresset och engagemanget här i Sigtuna är påfallande stort, säger Gunnar Weman som tidigare var ärkebiskop i området.

Förhoppningen är att en arkitekt ska kunna återskapa klockstapeln så att den påminner om den tidigare. Fram tills dess att den nya är färdig finns en tillfällig klockstapel på plats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Klockstapel brann i Sigtuna

Mer i ämnet