I videon hör du mer om vilka miljövänliga fyllnadsmaterial som testas på konstgräset i Solna. Foto: Frida Claesson/SVT

Kokos, oliver, socker – konstgräsets nya fyllning

Publicerad

Eftersom EU vill förbjuda mikroplaster måste nya typer av konstgräs tas fram. På Råstasjöns IP i Solna byggs just nu en testanläggning med fyra mindre bollplaner, där olika miljövänliga fyllnadsmaterial ska prövas i nordiskt klimat.

Fyllnadsmaterialen som ska testas är restprodukter från skogs- och jordbruket. Först ut är en blandning av kork och olivkärnor från Portugal.

– EU vill fasa ut dagens fyllnadsmaterial som ofta består av nermalda gamla bildäck och plaster. Här ska vi testa hur nya miljövänliga konstgrässystem fungerar i vårt kalla och regniga klimat, säger Kennet Siverling som är projektledare för testbäddarna i Solna stad.

Kokos och sockerrör

Även biomaterial som kokos och granulat gjort på sockerrör ska provas på Råstasjöns IP, som är Nordens första icke kommersiella testanläggning för miljövänliga konstgrässystem.

– Vi måste hitta material som har rätt spel- och säkerhetsegenskaper för att kunna göra fotbollen fossilfri, säger Robin Johansson, som är projektledare hos Stockholms Fotbollförbund.

• Få kunskap om vilka natur- och biobaserade konstgrässystem som passar vårt nordiska klimat bäst

• Försöket ska pågå i tre år och kostar sex miljoner kronor

• Drivs gemensamt av Solna stad, Stockholms Fotbollförbund och statliga Vinnova, som står för hälften av kostnaden

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer