Feriejobben fördelas slumpvis till sökande i åldersspannet 16-19 år. Tanken är att ge gymnasieungdomar arbetserfarenhet och möjlighet till egen lön.
Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitiskt utvärdering, IFAU, har gjort en sammanställningen av Stockholms stads feriejobbsprogram mellan åren 2012 och 2018. De har sett att unga med relativt stark socioekonomisk bakgrund fått en sämre löneutveckling under flera år om de haft ett jobb i Stockholms stads sommarjobbprogram.
–Vi tolkar det som att ungdomar som inte erbjuds ett programjobb oftare får erfarenhet från den privata sektorn, vilket i sin tur ökar sannolikheten att få ett mer kvalificerat jobb på heltid direkt efter gymnasiet, enligt Björn Tyrefors som är en av de två ansvariga för rapporten.
Sämst löneutveckling för unga män
Unga män som gått ett yrkesförberedande program påverkas mest. För de i gruppen 20–23 år minskar deltagarnas löneinkomster med cirka 10 000 kronor per år.
Enligt rapporten hade många av de som haft kommunala sommarjobb stannat kvar i offentlig sektor efter gymnasiet. Där arbetade de oftare deltid och med mindre kvalificerade arbetsuppgifter.
Stockholms stads sommarjobbprogram.
• I Stockholms stad anställs drygt 7 000 ungdomar i åldern 16–19 år varje sommar.
• År 2018 budgeterades cirka 100 miljoner kronor för verksamheten.
• Datamaterialet består av alla som sökte sommarjobb åren 2012–2018, totalt närmare 100 000 ansökningar av omkring 50 000 ungdomar.
Källa: IFAU