Stockholms läns landsting på Kungsholmen i Stockholm. Foto: TT

Köpte strumpor för 6.000 kronor – nu avslutas avtalet

Publicerad

Efter SVT:s avslöjande om att Stockholms läns landstings nota för förbrukningsvaror, så som till exempel bandage och stödstrumpor, skenade iväg avslutar nu länet avtalet med Onemed Sverige AB i förtid.

SVT Nyheter har tidigare rapporterat om att avtalet skulle kosta landstinget 500 miljoner för fem år. Men redan efter ett år har det kostat nästan hela beloppet: 465 miljoner kronor.

Efter avslöjandena agerar nu landstinget. Under måndagskvällen meddelade länet i ett pressmeddelande att de kommit överens med medicinleverantören Onemed Sverige AB att låta avtalet, som skrevs efter att Onemed 2014 vann en upphandling 2014, upphöra i förtid.

”Vi haft olika syn på hur avtalet ska tolkas”

Anledningen är att Onemed kan ha levererat andra produkter än vad man kommit överens om.

– Hälso- och sjukvårdsförvaltningen och leverantören av förbrukningshjälpmedel har under en längre tid haft en dialog eftersom vi haft olika syn på hur avtalet ska tolkas. Dialogen har lett fram till att vi enats om att avtalet upphör i förtid genom att vi tecknar ett avslutsavtal, säger Barbro Naroskyin, hälso- och sjukvårdsdirektör i pressmeddelandet.

Avtalet skulle ha upphört 2020 men slutar nu 2018 istället. I det nya avslutningsavtalet är nu takpriset på 450 miljoner kronor per år, vilket är betydligt högre än vad man beslutat om från början.

Om avtalet

Visa
  • Enligt avtalet skulle leverantören ha ett förstahandsval och ett andrahandsval för varje enskild produkt. Förstahandsvalet skulle vara en billigare variant och den ska levereras i 91 procent av fallen.
  • Onemed:s utbud har stora prisskillnader mellan första- och andrahandsvalen. En kompressionsstrumpa kostar bara 100 kronor om man får förstahandsvalet. Andrahandsvalet, däremot, kostar nästan 6.000 kronor.
  • SLL och Onemed är oense om hur 91-procentsregeln ska tolkas.
  • Innan upphandlingen 2014, var Onemed SLL:s leverantör av förbrukningsvaror. 2013 betalades 390 miljoner kronor till Onemed – för ett års leveranser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Strumpskandalen

Mer i ämnet